Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία την ερχόμενη Τρίτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στα τραπέζι των συζητήσεων σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θα τεθούν η ανάπτυξη των διασυνδέσεων και οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την περασμένη Παρασκευή, στο Βουκουρέστι, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν ενεργειακός κόμβος αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, αλλά και στα υπόλοιπα έργα, όπως είναι η μεταφορά LNG στη Ρεβυθούσα και οι αγωγοί IGB και TAP. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΝ στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν υπήρξε συζήτηση για τις διασυνδέσεις, ενώ τονίστηκε η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των αγωγών. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Σερβίας.

Όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία για την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στον τομέα του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας. Οι επαφές αυτές αποτελούν σύμφωνα με κυβερνητικά χείλη μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνουν κατανοητά στην ελληνική κοινωνία τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον για τις συναντήσεις δημιουργεί ακόμα ένας παράγοντας, η παρουσία δεκάδων Ελλήνων επιχειρηματιών. Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα γίνεται λόγος για επενδυτικό ενδιαφέρον στα ενεργειακά από Έλληνες επιχειρηματίες. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η ΔΕΗ προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες  στα ενεργειακά θα δοθεί έμφαση στην περεταίρω ανάπτυξη των διασυνδέσεων με αναβάθμιση των συστημάτων αλλά και τις ΑΠΕ.

Το στίγμα, πάντως, των συζητήσεων που θα γίνουν έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Κόκκινο, ο οποίος τόνισε πως η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα με μικρή αγορά, ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται και εκεί σε εξέλιξη και υπάρχει περιθώριο επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις. Σημείωσε δε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε τρεις τομείς στην ενέργεια: στις διασυνδέσεις, στο φυσικό αέριο, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Μακεδονία και φυσικά με τον παλιό αγωγό μεταφοράς πετρελαίου (Θεσσαλονίκης-Σκοπίων). Να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την πετρελαϊκή εταιρεία των Σκοπίων ΟΚΤΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως «υπάρχει μια γενικότερη ενοποίηση του βαλκανικού συστήματος ενέργειας. Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος σε βαλκανικό επίπεδο, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στην αγορά που έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται τα επόμενα χρόνια».