Παντελής Κάπρος: Προοπτική Μακροχρόνιας Μετεξέλιξης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας

Παντελής Κάπρος: Προοπτική Μακροχρόνιας Μετεξέλιξης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας
energia.gr
Τρι, 9 Ιουλίου 2019 - 08:58

Το σύνολο του φάσματος του ηλεκτρικού τομέα, από τη ζήτηση, την παραγωγή, το σύστημα και την αγορά, βρίσκεται σήμερα σε τροχιά μεγάλων αλλαγών, τόσο στην τεχνολογία όσο και στη δομή της αγοράς. Καθώς ο ηλεκτρικός τομέας αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, αφού η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξάνεται 

καθώς μεγεθύνονται τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και λειτουργεί ως επιταχυντής της ίδιας της ανάπτυξης, επειδή συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Ο κ. Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραθέτει και εξηγεί όλες τις παραμέτρους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο εξηλεκτρισμός αποτελεί, μία σύνθετη διεργασία μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου και ενέχει ρίσκο για επενδυτές δεδομένου ότι οι επενδύσεις έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, απασχολούν σημαντικό όγκο κεφαλαίων και εν πολλοίς η επένδυση είναι μία μη αναστρέψιμη δαπάνη.

Η παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές έχει εν μέρει χαρακτήρα παροχής δημόσιας υπηρεσίας, λόγω της εξάρτησης ζωτικών αναγκών από την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα εμπορεύσιμο αγαθό με τιμές που αντανακλούν τη σπανιότητά του. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ώθησε τα περισσότερα κράτη να αναπτύξουν τον εξηλεκτρισμό και τις σχετικές υποδομές υπό κρατική προστασία ή και απευθείας ως κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όμως αφού ο εξηλεκτρισμός εξάντλησε τις αποδόσεις κλίμακας, η συνέχιση της κρατικής προστασίας επέφερε οικονομικές αναπολεσματικότητες και έτσι ο τομέας ιδιωτικοποιήθηκε και εισήλθε σε καθεστώς ανταγωνισμού για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση τη διαχείριση των δικτύων η οποία συντελείται υπό καθεστώς ρυθμιζόμενου μονοπωλίου.

Έως πρόσφατα, ο ηλεκτρικός τομέας διατηρούσε τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα σχετικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων, την κλίμακα των παραγωγικών μονάδων και την ιεραρχική οργάνωση των δικτύων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση με αντίστροφη φορά παροχής του ρεύματος). Οι τυποποιημένες και αποδοτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου αποτέλεσαν το μοχλό στο άνοιγμα της αγοράς γιατί η ανταγωνιστικότητά τους δεν απαιτεί επιχειρήσεις με μεγάλη κλίμακα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θέτουν υπό αμφισβήτηση το συγκεντρωτικό μοντέλο, δεδομένου ότι η ενέργεια από τις ΑΠΕ μπορεί να παράγεται σε μικρή κλίμακα. Σήμερα οι περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ έχουν γίνει οικονομικά ανταγωνιστικές, όμως λόγω μεγάλης μεταβλητότητας της ανανεώσιμης πηγής χρειάζονται συμπλήρωση (εξισορρόπηση) από συμβατικές πηγές, κυρίως μονάδες φυσικού αερίου, ή αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας.

Mπορείτε να διαβάσετε την εργασία του καθηγητή Παντελή Κάπρου στην κατηγορία "Ενεργειακές Μονογραφίες", του energia.gr:

https://www.energia.gr/article/157839/prooptikh-makrohronias-metexelixhs-toy-tomea-hlektrikhs-energeias