Με Νέα Ενέργεια για την Ενέργεια- Οι Πρωταγωνιστές της Επόμενης Ημέρας

Με Νέα Ενέργεια για την Ενέργεια- Οι Πρωταγωνιστές της Επόμενης Ημέρας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 9 Ιουλίου 2019 - 12:57

Καθώς η παράδοση και παραλαβή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να συμβεί στις δύο μετά το μεσημέρι, και με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού,. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νέο ΥΠΕΝ να έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, σήμερα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που καλούνται να φορτίσουν την μπαταρία της ενέργειας για την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, εκ των σημαντικότερων στελεχών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της αρμοδιότητάς του και η επιλογή του φανερώνει τόσο τη σημασία που προσδίδει ο Πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, όσο και στη συναίσθηση για το κατεπείγον των ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου να βρεθούν τάχιστα οι λύσεις για την επίλυση των κρίσιμων θεμάτων του τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης, έχει διατελέσει παλαιότερα Υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και συμμετείχε καθοριστικά στη διαμόρφωση και ανακοίνωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία), από όπου πήρε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία. Είναι δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική οργάνωση ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Από το 1987 έως το 1989 υπήρξε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης της Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Τη διετία 1989-90 ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και της Γραμματείας Εκλογών του κόμματος.,Το 1992 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξε Ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2007. Εκλέγεται βουλευτής από το 2007.Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Πόπη Καλαϊτζή και έχουν ένα γιο.

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων: Γεράσιμος Θωμάς

Τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας με αιχμή τις έρευνες υδρογονανθράκων θα διαχειριστεί από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Γεράσιμος Θωμάς, που κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της νέας κυβέρνησης στον τομέα.  

Ο κ. Θωμάς υποστηρίζει τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής που θα υπερβαίνει τις τυπικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. στα θέματα της ενέργειας, ώστε να δρομολογηθούν, όσο το δυνατό ταχύτερα, οι απαραίτητες μεταβολές του θεσμικού πλαισίου για τη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος στην απανθρακοποίηση.

Ο νέος υφυπουργός γνωρίζει άριστα τα θέματα της ελληνικής αγοράς, ενώ στα υπέρ του θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως, ως τεχνοκράτης της Κομισιόν, είναι εξοικειωμένος με το πολιτικό υπόβαθρο στις Βρυξέλλες, ενώ γνωρίζει σε βάθος τις διαδικασίες αλλά και τις δυνατότητες που παρέχουν τα εργαλεία που προσφέρει η Ε.Ε. Πρέπει να τονιστεί, ότι για την ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού, οι θέσεις του κ. Θωμά είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δομών της αγοράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα του ενεργειακού τομέα της χώρας, τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο Γεράσιμος Θωμάς είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Ener) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Έχει διατελέσει: οικονομικός διευθυντής της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009-2014), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) (2009-2017), προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του Χοακίν Αλμούνια, επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις (2005-2009), αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και εκπρόσωπος Τύπου του Πέδρο Σόλμπες, επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις (2000-2004). Πριν από το 2004 κατείχε διάφορες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και σε επενδυτική τράπεζα στο Λονδίνο. Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Κομισιόν, ο κ. Θωμάς, ήταν στέλεχος επενδυτικής τράπεζας στο City του Λονδίνου, ενώ από το 2000 έως το 2004 υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του Ισπανού επιτρόπου, Σόλμπες, ο οποίος ήταν προκάτοχος του Χ. Αλμούνια.

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος: Δημήτρης Οικονόμου

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning). Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγράψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.