Επιστολή Γκουτέρες: Καλεί τις Κυβερνήσεις να Θέσουν Στόχο για Κλιματική Ουδετερότητα το 2050 – Εως το Τέλος του Έτους Περιθώριο για Αναθεώρηση του ΕΣΕΚ

Επιστολή Γκουτέρες: Καλεί τις Κυβερνήσεις να Θέσουν Στόχο για Κλιματική Ουδετερότητα το 2050 – Εως το Τέλος του Έτους Περιθώριο για Αναθεώρηση του ΕΣΕΚ
της Μάχης Τράτσα
Τετ, 24 Ιουλίου 2019 - 08:18

Επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών έστειλε ο επικεφαλής του ΟΗΕ António Guterres θέτοντας ως σημείο αναφοράς τους στόχους για μηδενικές εκπομπές, εν όψει της κρίσιμης διάσκεψης κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, τους ζητά να εκπονήσουν σχέδια για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα και τους καλεί στη διάσκεψη κορυφής να ανακοινώσουν τους σχεδιασμούς τους τόσο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2030 όσο και για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Με την επιστολή του ζητά από τις κυβερνήσεις να αποστείλουν μια σύντομη περίληψη των επιδιώξεών τους για το κλίμα. Έως σήμερα λίγες είναι οι ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες έχουν δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι τα σχέδια των χωρών πρέπει να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να αναφέρουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής τις οποίες πρέπει να υποβάλουν στον ΟΗΕ πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τούσκ, η οποία είχε δημοσιευθεί στο Reuters, ανέφερε ότι για να σωθεί το παγκόσμιο κλίμα πρέπει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 55% - σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 - έως το 2030. Δηλαδή επεσήμανε την ανάγκη να τεθεί ένας πολύ σκληρότερος στόχος από τον σημερινό του 40%, τον οποίο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Ursula von der Leyen δήλωσε ότι θα επιδιώξει να τον πετύχει.

Μέχρι στιγμής διάφορες χώρες έχουν θέσει στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, όπως οι χώρες της ΕΕ (ορισμένα κράτη μέλη έχουν βάλει τον πήχη πιο ψηλά), η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, τα νησιά Φίτζι, η Νέα Ζηλανδία κλπ. Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας αν και ενέκρινε προσφάτως μια κλιματική στρατηγική (λίγο πριν φιλοξενήσει τον περασμένο Ιούνιο τη διάσκεψη κορυφής των G20), δεν έχει σχέδιο σταδιακής κατάργησης για τον άνθρακα, ο οποίος αναμένεται να παρέχει το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2030.

Όσο για την Ελλάδα οι στόχοι ως προς την απολιγνιτοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξοι. Πάντως, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις, έθεσε ως κεντρικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ και της Συμφωνίας των Παρισίων, δίνοντας έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας θα είναι συμβατή με τους θερμοκρασιακούς στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων αλλά και τη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Με βάση την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών ΕΣΕΚ που ανακοίνωσε προ μηνός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι συνολικά αποτυγχάνουν να πιάσουν τον στόχο για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 °C έως το 2030 και τα κράτη μέλη έχουν μόλις πέντε μήνες μπροστά τους για να αναθεωρήσουν τον ενεργειακό τους σχεδιασμό.