Διεύρυνση του Φόρουμ – Ασφάλεια Εφοδιασμού στο Επίκεντρο του East Med Gas Forum

Διεύρυνση του Φόρουμ – Ασφάλεια Εφοδιασμού στο Επίκεντρο του East Med Gas Forum
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 25 Ιουλίου 2019 - 08:08

Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω της επίτευξης μεγάλων ενεργειακών project είναι ο επιδιωκώμενος στόχος αρκετών χώρων της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου. Με φόντο τις εξελίξεις αυτές συνεδριάζει για δεύτερη φορά -μετά τον Ιανουάριο- το East Med Gas Forum, ενώ σημαντικές διεργασίες εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην υποστήριξη των αγωγών που προωθούν την διαφοροποίηση των πηγών. Γι’αυτό το λόγο αποκτούν μεγάλη σημασία οι επαφές που θα έχει τις επόμενες ώρες με αξιωματούχους  χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη συνεδρίαση του  East Med Gas Forum έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, όταν οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια διακυβερνητική περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου. Σ' αυτό συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιταλία, ενώ σύμφωνα με ξένους αναλυτές αναμένεται να συμμετέχει και ο Λίβανος. Μάλιστα, η Βηρυτός βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κάιρο και τη Λάρνακα για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου, Νada Boustani.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος βρίσκεται μπροστά σε ταχεία συσσώρευση εξωτερικού χρέους κατά την τελευταία δεκαετία που απειλεί να βλάψει τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Όμως, οι αρχές της χώρας ευελπιστούν πως με επενδύσεις σε τομείς που μπορούν να δώσουν πραγματική οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι η ενέργεια θα βελτιώσουν την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος αρχίζει και αναπτύσσει συνεργασίες, όπως με το Λίβανο, με τον πρέσβη της Αιγύπτου στο Λίβανο να δηλώνει  πως «η κοινή επιτροπή Λιβανέζων-Αιγύπτιων έχει σημειώσει ένα σημαντικό ξεκίνημα στη συνεργασία σε υποσχόμενους τομείς, όπως ο ενεργειακός τομέας».

Παράλληλα, το Ριάντ σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο αιολικό σταθμό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει το Bloomberg. Η σχεδιαζόμενη μονάδα των 400 MW αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 1ο τρίμηνο του 2022 και θα κατασκευαστεί από την εταιρεία EDF της Γαλλίας και την Mubadala Investment του Abu Dhabi. Το έργο αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ενεργειακό τομέα των χωρών της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα. Η χώρα μας κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών, ενώ προσδοκά τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει επενδυτές. Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, μιλώντας στο «2nd Athens – International Investment Synergies – Joint Ventures Forum», τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα τρέξουν οι περιπτώσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, αλλά και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.