Η ΔΕΗ Πετυχαίνει τον Πρώτο Στόχο της- Γενναία Τόνωση Ρευστότητας από το Νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών Οφειλών

Η ΔΕΗ Πετυχαίνει τον Πρώτο Στόχο της- Γενναία Τόνωση Ρευστότητας από το Νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών Οφειλών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2019 - 09:27

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος αποδεικνύεται μια πολύτιμη πηγή ρευστότητας για την πολύπαθη ΔΕΗ. Όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, λίγα 24ωρα αφότου εγκαινιάστηκε η δυνατότητα διακανονισμού μέσω τηλεφώνου, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, έσπευσαν να διακανονίσουν τα χρέη τους, πέντε χιλιάδες οφειλέτες.

Από αυτούς τους διακανονισμούς, οι 2.000 ήταν τηλεφωνικοί, ενώ οι υπόλοιποι έγιναν με επισκέψεις των οφειλετών στα καταστήματα της Επιχείρησης.

Στην Χαλκονδύλη τα στελέχη της Επιχείρησης αισιοδοξούν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για τις ταμειακές ροές και εικάζουν πως το κίνητρο για την αθρόα προσέλευση των οφειλετών ήταν η μείωση των προκαταβολών έναντι των συνολικών χρεών, που θα πρέπει να καταβάλουν ώστε να υπαχθούν στη ρυθμίσεις. Όπως είναι γνωστό, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη των στόχων για τις ταμειακές ροές που είναι απαραίτητες για να σταθεροποιηθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ, θα ολοκληρωθεί μόλις ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται η απόδοση, μέσω κρατικού προϋπολογισμού, των παλαιών οφειλών από ΥΚΩ που παρείχε η Επιχείρηση, την περίοδο 2007-2011, με το ποσό αυτό να εκτιμάται στα 200 εκ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για μια στροφή σε μια ικανοποιητική μορφή κανονικότητας ενισχύονται, μετά και την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, που θα αποφέρει στα ταμεία της ΔΕΗ άνω των 500 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει, πάντα και το όπλο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, από την οποία θα μπορέσει να επωφεληθεί με ένα ποσό της τάξης των 400 εκ. ευρώ. Όμως, για την ΔΕΗ, είναι απολύτως αναγκαίο ένα νέο business plan, που θα περιγράφει το πώς η Επιχείρηση θα μπορέσει, μέσα από την άντληση εσόδων σε μόνημη βάση, να χαράξει το δρόμο της στο μέλλον της νέας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.