Σφοδρή Αντίδραση Ελληνοαμερικανού Βουλευτή για το Αναξιόπιστο Δημοσίευμα των New York Times για τον Έβρο

Σφοδρή Αντίδραση Ελληνοαμερικανού Βουλευτή για το Αναξιόπιστο Δημοσίευμα των New York Times για τον Έβρο
energia.gr
Σαβ, 14 Μαρτίου 2020 - 16:40

Την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γκας Μπιλιράκη προκάλεσε το δημοσίευμά της εφημερίδας New York Times (We are like Animals: Inside Greece’s Secret Site for Migrants), το οποίο κατηγορούσε μεταξύ άλλων την Ελλάδα για κακομεταχείριση των μεταναστών και για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία

Με επιστολή που έστειλε στους New York Times, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής σημειώνει στην εφημερίδα ότι «παραπληροφορεί την αμερικανική κοινή γνώμη, την ίδια ακριβώς στιγμή όπου η (αμερικανική) κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Χαρακτηρίζει μάλιστα ανεξήγητη τη «συνειδητή επιλογή» των συντακτών να μην αναφερθούν στο γεγονός ότι η Τουρκία οργάνωσε την αποστολή χιλιάδων ανθρώπων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας έχει επικριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική» και «μη βιώσιμη».

«Αυτή η παράλειψη επιδεινώνεται από την έλλειψη συζήτησης για τα γεωπολιτικά κίνητρα της Τουρκίας και για το γεγονός ότι όσοι συνελήφθησαν δεν είναι Σύριοι που αιτούνται άσυλο αλλά μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, τη Σομαλία και την ίδια την Τουρκία», επισημαίνει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριντα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπιλιράκης υπενθυμίζει ότι όλες οι επίσημες πηγές του δημοσιεύματος είναι τουρκικές, ενώ τα «γεγονότα» που παρουσιάζονται δεν επιβεβαιώνονται από την επίσημη πληροφόρηση που λαμβάνει το Κογκρέσο από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Οι New York Times δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιούνται οι σελίδες τους ως κέντρο διανομής των απόψεων που προσπαθεί να προωθήσει επικοινωνιακά η τουρκική κυβέρνηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ένας εκ των δημοσιογράφων που υπογράφει το άρθρο, ο Patrick Kingsley, με ανάρτησή του στο twitter, παραδέχεται ότι ένας από τους μετανάστες που μίλησε και στον οποίο εν μέρει στηρίχθηκε το ρεπορτάζ είναι ο Σομάρ Αλ Χουσεϊν, ο οποίος έλαβε πρόσφατα τουρκικό διαβατήριο.

« Ηταν δικό μου λάθος. Εγώ έκανα τη συνέντευξη και δεν το ξεκαθάρισα. Έχει, πλέον, προστεθεί στο άρθρο» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Kingsley σε άλλη ανάρτηση επιμένει ότι το δημοσίευμα είναι αληθές υποστηρίζοντας, μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει διαψεύσει, κάτι το οποίο, όμως, έχει συμβεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το εν λόγω άρθρο των ΝΥΤ.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των New York Times, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης.

«Όσον αφορά τους New York Times όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα αν το γνωρίζουν οι New York Times δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα, όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφρούρηση των συνόρων , είτε με τα θέματα ασφαλείας είναι διαφανή. Εφαρμόζεται το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κοινοτικό κεκτημένο και δεν υπάρχει κάτι κρυφό. Για τα περί τραυματισμών και νεκρών, έχουμε διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο κρούσμα από ελληνικής πλευράς. Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» κατέληξε ο κ. Πέτσας.