Έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υποστηρίζων ότι πρόκειται για υφαλοκρηπίδα της δικής του χώρας ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση με δικά της πλοία, ενώ υποστήριξε ότι με την τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων (ΤΡΑΟ) μπορούν να συνεργαστούν και εταιρείες άλλων χωρών, όπως του Κατάρ,

αλλά ακόμη και η ιταλική «ΕΝΙ», η «ΒΡ» και η «ExxonMobil». Την περιοχή προσδιόρισε γεωγραφικά επικαλούμενος την Συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, ενώ υποστήριξε ότι έτσι καθόρισε τα δυτικά σύνορά της, ενώ διευρύνθηκε και η υφαλοκρηπίδα της.

Ομιλών προς το πρακτορείο «Ανατολή» ο Τσαβούσογλου απάντησε σε ερώτηση σχετικώς προς το ενδεχόμενο μεταβάσεως του πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας: «Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι έρχεται το τρίτο πλοίο. Τα άλλα δύο συνεχίζουν τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο. Το πρώτο πραγματοποιεί γεώτρηση στο οικόπεδο “8” στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το δεύτερο συνεχίζει τις εργασίες τους σε περιοχές αδειοδοτήσεως από την ΤΔΒΚ (εννοεί το τυρκοκυπριακό ψευδοκράτος)». Δεν έχασε την ευκαιρία να προβεί σε μεγαλοστομίες λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού καθώς και τα δικά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο και την περιοχή που θα μεταβεί, τόνισε ότι αυτό θα γίνει κατόπιν οδηγιών που θα δοθούν από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Προσέθεσε ότι για αυτό το ζήτημα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με ομολόγους των άλλων χωρών. Παρουσίασε, μάλιστα,  και χάρτη με τις περιοχές που θεωρεί ότι ευρίσκονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και οι οποίες βεβαίως βάσει του διεθνούς δικαίου ανήκουν στην Ελλάδα.