Όλο και πιο συχνά ακούμε στα ΜΜΕ: Η Κίνα έστειλε μάσκες στην Ιταλία. Η Κίνα απέστειλε βοήθεια στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο. Φαίνεται πράγματι σαν η Κίνα να είναι πανταχού παρούσα. Και όσο πιο ηχηρή κάνει την παρουσία  της στα κράτη μέλη, τόσο πιο ηχηρή φαίνεται και η απουσία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης. Ειδικά μετά την γερμανική άρνηση στο αίτημα των «9» για τα ευρωομόλογα, θέτοντας εκ νέου ερωτήματα για τον υπαρξιακό σκοπό της Ένωσης. 

Ωστόσο θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτό το κινέζικο ενδιαφέρον συνδέεται με καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Διότι πολύ απλά αν θέλει κάποιος να βοηθήσει, δεν το διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία. Όπως ακριβώς πράττει η Κίνα, που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κάθε βοήθεια που προσφέρει θα τύχει και της ανάλογης δημοσιότητας.

Στην Ελλάδα, το αεροπλάνο που έφθασε με την κινεζική βοήθεια είχε ένα πανό με απόφθεγμα του Αριστοτέλη στα ελληνικά και στα κινεζικά : «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» (δηλαδή η φιλία (ή η αγάπη) είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα).

Στην  Κύπρο τα κινέζικα φορτία με το υγειονομικό υλικό έγραφαν στα ελληνικά. «Ισχύς εν τη ενώσει», όπως έσπευσε να μας πληροφόρησε ο Κινέζος πρέσβης στην χώρα μέσω του Twitter. Και οι προσπάθειες του Πεκίνου φαίνεται ότι αποδίδουν.

Η μία χώρα μετά την άλλη εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη της Κίνα σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Ακόμη όμως πιο εντυπωσιακό είναι το πώς βλέπουν την ΕΕ οι  τρίτες χώρες και δη αυτές που είναι οι υποψήφιες προς ένταξη.

Ο Σέρβος  Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «ένα παραμύθι στα χαρτιά», διαπιστώνοντας ότι η μόνη χώρα που βοήθησε την Σερβία είναι η Κίνα. Όπως  εύστοχα το έθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοσέπ Μπορέλ η Κίνα στέλνει το μήνυμα ότι  σε αντίθεση με τις ΗΠΑ είναι ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος εταίρος. Ξεχνώντας ωστόσο το πρόσφατο παρελθόν.

Διότι όταν αυτή βρισκόταν στη δύσκολη θέση προ δύο μηνών αποσιώπησε εσκεμμένα τη σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια που εισέπραξε.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο όταν δέχθηκε 70 τόνους ιατρικού εξοπλισμού από την ΕΕ, το Πεκίνο ζήτησε διακριτικότητα. Κάτι που έγινε σεβαστό από τους Ευρωπαίους σε αντίθεση με τους Κινέζους που δύο μήνες αργότερα δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση για την αυτοπροβολή τους.

Εν μέσω της κινέζικης επίθεσης γοήτρου αλλά και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων πολιτών λόγω της καθυστερημένης ευρωπαϊκής αντίδρασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια εκστρατεία ενημέρωσης  για τις δράσεις της ΕΕ και των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η  Γαλλία έχει δωρίσει 1 εκατοµμύριο μάσκες στην Ιταλία και η Γερµανία έχει δωρίσει 7 τόνους μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισµό σε κράτη της ΕΕ. Το γερµανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη διάθεση συνολικά 73 κλινών σε µονάδες εντατικής θεραπείας για Ιταλούς ασθενείς. Όσον αφορά την Ελλάδα 500 κινητές ιατρικές µονάδες που συγχρηµατοδοτούνται από την ΕΕ θα είναι σύντοµα λειτουργικές και θα µπορούν να υποβάλουν τους πολίτες σε τεστ ανίχνευσης του ιού στα σπίτια τους. Επιπλέον επαναπατρίστηκαν πάνω από 4 020 εγκλωβισµένοι πολίτες της ΕΕ µε 25 πτήσεις που διευκολύνθηκαν και συγχρηµατοδοτήθηκαν από τον µηχανισµό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Τώρα ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup που θα συνέλθει εκτάκτως στις 7 Απριλίου μέσω τηλεδιασκέψεως.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο,  ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «κατακερματισμού» της Ευρωζώνης λόγω των κλυδωνισμών και του διχασμού που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν καταφέρουν ούτε τότε να επιδείξουν την απαραίτητη ομοψυχία και ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση του αόρατου αυτού εχθρού, τότε και η τελευταία αντίσταση απέναντι στο κινεζική επέλαση θα έχει καμφθεί.