Εχρειάσθη 8 εβδομάδες η μαντάμ Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), να επαναφέρει την παρέκκλιση των Ελληνικών ομολόγων από τους γενικούς όρους αποδοχής των, ως εγγύηση για την άντληση χρηματικής ρευστότητος, είτε από την διατραπεζική αγορά είτε απ’ ευθείας, μέσω των Ελληνικών, Τραπεζών από την ΕΚΤ, μέχρις ποσού 10 δισ. ευρώ.

Πάλι καλά! Αν κριθεί από τις 16ώρες του τηλεμαραθωνίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης  που χρειάσθησαν, για να …διαφωνήσουν στα μέτρα που προτείνονται (ένα τρισεκατομμυρίου ευρώ) προς αντιμετώπιση της οικονομικής Υφέσεως που προκαλεί η Πανδημία του Κινεζοϊού.

Ο τσακωμός Ιταλίας και Ολλάνδίας δια το αν  θα «αμοιβαιοποιηθεί» το νέο χρέος που θα προκύψει από τις πιστώσεις (που κόπηκαν στα 500 δισ. ευρώ) προς τις χώρες της Ευρωζώνης που δεν θα δικαιούνται χρήμα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους (ΣΣ: ΄Όταν η Αμερική χορηγεί ρευστότητα 2 τρισ. δολαρίων και η αναμενόμενη Ύφεση στην διαιρεμένη Ευρώπη υπερβαίνει το 5% -10% του εισοδήματος).

Την όλη απογοητευτική εικόνα του χθεσινού παρανόμου ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ περιέγραψε επακριβώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μαίρ με την προσταγή «σταματήσατε το θέαμα σαλτιμπάγκων», στο Ευρωτσίρκο. Ήταν η εκδίκηση της Ελλάδος για τα όσα υπέφερε την τελευταία 10ετία των ευρωσαλτιμπάγκων - εγχωρίων και αλλοεθνών- στο παράνομο Γιούρωγκρουπ.

Με την επαναφορά της διαπραγματευσιμότητος των Ελληνικών ομολόγων που διατηρούν οι Ελληνικές Τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο, εν συνδυασμό με τ’ άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, θα μειωθεί το κόστος αντλήσεως κεφαλαίων και δεν θα περικοπεί η αξία των, με συνέπεια την βελτίωση της ρευστότητος στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον όσο θα διαρκεί η Πανδημία του Κινεζοϊού.

Οι αποταμιευτικές καταθέσεις μέχρι τότε θεωρούνται εγγυημένες και ορισμένες πιστωτικές γραμμές που ήταν κλειστές για αξιόπιστους πελάτες, θα ξανανοίξουν. Οι κρατικές επιχειρήσεις που κινδύνευαν (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ) θα διασωθούν προς το παρόν και ο δημόσιος κορβανάς δεν θα στερέψει. Εισέτι.

Πρόβλημα υπάρχει για τις ΜΜΕπιχειρήσεις, πως θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν για ν’ αντιμετωπίσουν την «οριζοντία ανακοπή των» που επέβαλε η κυβέρνηση. Εδώ θα χρειασθεί κάποια κρατική εγγύηση για να ρεύσει το χρήμα (με το σταγονόμετρο) και εφ’ όσον η γραφειοκρατία «αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» – πράγμα αμφίβολο. Πάντως το δημόσιον χρέος θα αυξηθεί στα 200 δισ. ευρώ

Πρόκειται περί «επαναφοράς στην προγενεστέρα  κατάσταση» που είναι μεν «το μη χείρον» αλλά ως «βέλτιστον» δεν αξίζει πανηγυρισμών και από αυτάρεσκες δηλώσεις. Αιδώς Αργείοι!