Οι ισχυρισμοί των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους για μηδενικούς ρύπους υπερεκτιμώνται, σύμφωνα με νέα έρευνα. Νέα ανεξάρτητη ανάλυση για τις επιδόσεις έξι μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών (Shell, Eni, Total Repsol, BP και OMV) αναγνωρίζει ότι έχουν κάνει μεγάλα βήματα για μείωση των εκπομπών CO2 πρόσφατα, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα  η Shell έγινε η τελευταία που ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για μηδενικούς ρύπους  για λειτουργικές εκπομπές έως το 2050.

 

Όμως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι καμία από τις εταιρείες δεν έχει ακόμη ευθυγραμμιστεί με τον στόχο για μη περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη πάνω από 1,5C.

Όπως είναι γνωστό οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 1,5C έως το τέλος του αιώνα, ώστε ο πλανήτης να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής BP και η αυστριακή εταιρεία OMV.

Στην έρευνα που διεξήγαγε η Transition Pathway Initiative (TPI), μια ομάδα υπό την ηγεσία των επενδυτών που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προετοιμάζονται για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διαπιστώθηκε ότι στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έκαναν πολλά βήματα τα τελευταία τρία χρόνια για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα στην Ευρώπη, το 2017, καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν είχε θέσει στόχους για τη μείωση της έντασης άνθρακα της ενέργειας που παρείχε.

Σήμερα, και οι έξι εταιρείες -που αξιολογήθηκαν από την TPI- έχουν στόχους και σχέδια.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, οι κλιματικές …φιλοδοξίες μεταξύ αυτών των εταιρειών έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τον Φεβρουάριο, ο νέος επικεφαλής της BP, Bernard Looney, δεσμεύτηκε να μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα.

Προχωρώντας περισσότερο από τον προκάτοχό του, ο κ. Looney είπε ότι η BP θα μειώσει την ένταση των εκπομπών των πωληθέντων προϊόντων της κατά 50% στα μέσα αυτού του αιώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτήν τη νέα ανάλυση, η BP και η αυστριακή εταιρεία OMV είναι οι μόνες δύο εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις έξι αξιολογήσεις που δεν κατάφεραν να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

«Αρκεί; Όχι, δεν αρκεί», τονίζει ο Adam Matthews, αντιπρόεδρος της TPI. "Υπάρχουν εκείνες που έχουν πιο ολοκληρωμένες δεσμεύσεις που τις βάζουν σε μια πορεία πολύ πιο κοντά από κάποιες άλλες."

Η Shell χαρακτηρίζεται ως η πιο φιλόδοξη από τις εταιρείες που αξιολογήθηκαν και είναι πιο κοντά σε ένα σενάριο περιορισμού των εκπομπών της με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2C.

Ωστόσο, παρά τη δηλωμένη δέσμευση της Shell για καθαρό ρεύμα έως το 2050, η TPI τονίζει ότι "ο ισχυρισμός ότι θα ευθυγραμμιστεί με ένα σενάριο για 1.5C δεν συμβαδίζει με την ανάλυσή μας".

Οι αναλυτές λένε επίσης ότι δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν το σχέδιο της Shell να πουλήσει μόνο τα ενεργειακά της προϊόντα σε εταιρείες που έχουν δεσμευτεί για μηδενικούς ρύπους.

«Δεν μπορούμε να το ποσοτικοποιήσουμε ακόμη», τόνισε ο Adam Matthews.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, μια πραγματική στρατηγική μηδενικών εκπομπών για μια μέση ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα απαιτούσε 100% μειώσεις εκπομπών αερίων από τώρα έως το 2050.

Η TPI επισημαίνει ότι όλα τα σχέδια που έχει αξιολογήσει εξαρτώνται, σε κάποιο βαθμό, από την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και από φυσικές λύσεις όπως η φύτευση δέντρων.

"Υπάρχουν πολύ σημαντικές υποθέσεις που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση", δήλωσε ο Adam Matthews.

"Και προφανώς χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κατανόηση του ρόλου που θα διαδραματίσουν στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών."

Τέσσερις από τις εταιρείες που αξιολογήθηκαν, η Shell, η Eni, η Total και η Repsol, τώρα ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανάλυση της TPI:

Shell

Ο στόχος της Shell να μειώσει την ένταση των εκπομπών της κατά 65% έως το 2050 είναι ο πιο φιλόδοξος τομέας και ο κοντινότερος ευθυγράμμιση με σενάριο 2 ° C. Αλλά η TPI λέει ότι «ο ισχυρισμός της Shell ότι θα ευθυγραμμιστεί με ένα σενάριο 1,5 ° C για το κλίμα δεν συμφωνεί με την ανάλυσή μας. », όπως προαναφέραμε.

«Η ανακοίνωση της Shell ότι θα συνεργαστεί με την αλυσίδα εφοδιασμού σε τομείς που είναι δύσκολο να αποδεσμευθούν, όπως η αεροπορία και η βαρέως τύπου εμπορευματικές μεταφορές είναι καινοτόμες, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες λεπτομέρειες για να κατανοήσουμε πώς τα οφέλη από αυτό προσέγγιση μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.» τονίζει η TPI.

Eni

Η Eni είναι η μόνη εταιρεία που έχει θέσει έναν απόλυτο στόχο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών (συμπεριλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής 3) κατά 80%

έως το 2050. Η φιλοδοξία της να μειώσει την ένταση των εκπομπών κατά 55% σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η ένταση του άνθρακα είναι ήδη μόνο 65,3 tCO2 / TJ, 10% χαμηλότερη από τις αντίστοιχες. Η Eni ενημερώνει για τη τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα συν τις αντισταθμίσεις (40 MtCO2e ετησίως), αξιοποιώντας στο μέγιστο μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Total

Η Total αύξησε τη φιλοδοξία του στόχου μείωσης της έντασης εκπομπών του 2040 και πρόσθεσε νέο στόχο 2050 το 60%. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν θα προσφέρει τη φιλοδοξία της Total να «επιτύχει καθαρό μηδέν σε όλη την παραγωγή της και σε ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι πελάτες της στην Ευρώπη έως το 2050 ».

Η TPI λέει ότι «Οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας θα πραγματοποιηθούν εκτός της εταιρείας ...

Η Total δεν έχει παράσχει πρόσθετη ενημέρωση σε αυτό το στάδιο σχετικά με το πώς σκοπεύει να επιτύχει τη φιλοδοξία της. "

Η Total έχει μειώσει την ένταση από 75,6 tCO2e / TJ το 2014 σε 71,4 tCO2e / TJ το 2018 μέσω ενός συνδυασμού επέκτασης LNG και φυσικού αερίου, χρήση βιοκαυσίμων, μειωμένη επιχειρησιακή ένταση συν αυξημένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η TPI υπολογίζει ότι οι απόλυτες εκπομπές αυξήθηκαν κατά 8% την ίδια περίοδο.

ΒΡ

Η BP έχει θέσει στόχο να μειώσει την ένταση των εκπομπών των πωλούμενων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής 3, κατά 50% έως το 2050. Αυτή είναι σημαντική μετατόπιση, καθώς οι προηγούμενοι στόχοι της εταιρείας ήταν μόνο έως το  2025.

Ωστόσο, τα σχέδιά της για μείωση της έντασης άνθρακα των πωλήσεων μάρκετινγκ κατά 50% έως το 2050 αποκλείουν και τις δύο συναλλαγές / προσφορά και πωλήσεις αργού πετρελαίου. Μαζί αυτές οι κατηγορίες προϊόντων αντιπροσωπεύουν 11mTJ ή 59% της ενέργειας που αξιολογείται από την TPI και πάνω από 800 MtCO2e εκπομπές ετησίως.

Ως εκ τούτου, οι στόχοι της BP είναι λιγότερο φιλόδοξοι από αυτούς της Shell, Total και Eni. Αποτυγχάνουν να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του Παρισιού και απέχουν πολύ από την ευθυγράμμιση με 2 ° C ή καθαρό μηδέν.

Καμιά ενημέρωση από ΗΠΑ

Τέλος, οι αναλυτές της έκθεσης σημειώνουν και την έντονη διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Καμία από τις δεκάδες αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν έχει κάνει δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή που να είναι συγκρίσιμη με την Ευρώπη, κάτι το οποίο σύμφωνα με την TPI, προκαλεί εύλογη ανησυχία για τους στόχους τους.