Απάντηση στην Τουρκία με ΑΟΖ και Αιγιαλίτιδα Ζώνη στα 12 Μίλια Χωρίς το Φόβο Casus Belli

Απάντηση στην Τουρκία με ΑΟΖ και Αιγιαλίτιδα Ζώνη στα 12 Μίλια Χωρίς το Φόβο Casus Belli
Του Κώστα Κόλμερ
Δευ, 25 Μαΐου 2020 - 08:08

Οι Τουρκικές ακταιωροί παρενοχλούν, οι Ελληνικές παρακολουθούν… Η Τουρκική στρατοχωροφυλακή παρεμποδίζει την κατασκευή φράκτου εφ’ Ελληνικού εδάφους, στον Έβρο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών μας ομιλεί περί «Fake news», ελληνιστί: Ψευδείς ειδήσεις. Τουρκικά  μαχητικά αεροπλάνα υπερίπταται Ελληνίδων πόλεων, από Λήμνου μέχρις Καστελορίζου 

κι’ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας διεμαρτυρήθη τηλεφωνικώς στον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ στην Αθήνα. Η Συρία κατήγγειλε το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ, για τη παράνομη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αγκύρας και Τριπόλεως ενώ η Ελληνική κυβέρνηση διστάζει να οριοθετήσει την ΑΟΖ επί του Λιβυκού πελάγους.

Η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΝΑΤΟ, την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Κάιρο, τ’ Αραβικά Εμιράτα και την Ιερουσαλήμ, ενώ η Τουρκία εδραιώνει την θέση στην Λιβύη και στη Κύπρο, δίχως να μπορεί κάποιος να την σταματήσει και χωρίς να πληρώνει κόστος των αυθαιρεσιών της.

Κι’ όμως η Ελλάς θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία να πληρώσει υψηλό κόστος για τις προκλητικές της ενέργειες, χωρίς να διατρέξει κίνδυνο πολέμου. Με την   ανακήρυξη της ΑΟΖ και της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, από των Στροφάδων και Κυθήρων μέχρις Γαύδου και Καστελορίζου, όπου δεν ισχύει η απειλή πολέμου στο Αιγαίο (casus belli).

Ειδικώτερον:

Με το Καστελόριζο, η Κύπρος είναι έτοιμη να ενώσει την ΑΟΖ αυτής με την Ελληνική ενώ το Ισραήλ αποδέχεται πλήρως την επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης, την οποία  επήρεια καλείται να δεχθεί κι’ η Αίγυπτος που τώρα πια ευρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την Τουρκία στην δυτική Λιβύη.

Η Γαύδος, μαζί με τη Γαυδοπούλα είναι τα μόνα νησιά του Λιβυκού πελάγους σημαντικής επιφανείας (35 τετρ. χλμ.) που μπορούν να μοιράσουν την ΑΟΖ με την Λιβύη και ν’ ακυρώσουν το Τουρκικό μνημόνιο.

Τα Αντικύθηρα ανάμεσα στα Κύθηρα και τη Κρήτη οριοθετούν μαζί με την Γαύδο την νοτιοδυτική Ελληνική ΑΟΖ με την Λιβύη, αποκόπτοντας την συνάφεια της προς ανατολάς.

Τέλος, η  ΑΟΖ των Στροφάδων, στο Ιόνιο πέλαγος, καλύπτει μία τεραστία έκταση της Μεσογείου, με γνωστές από την αρχαιότητα αναβλύσεις αργού πετρελαίου στην περιοχή Κεριού, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, Πλίνιο και Διοσκορίδη. Απέναντι των Στροφάδων, στην ακτή του Κατάκολου ενετοπίσθη σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει παραχωρηθεί σε εταιρία.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην βαθμιαία χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ είναι προβλέψιμη αλλά το γεγονός δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη της υποχρεώσεως να την κηρύξει προτού είναι πολύ αργά.  

Οι Άρπυιαι(*), θυγατέρες του Τυφώνος, κατά τον Βιργίλιον, ήσαν κακοί δαίμονες με όψη θηριώδη, όνυχας και ράμφος ορνέων αλλ’ αυτό δεν τρόμαζε τις ενάρετες ψυχές να φθάσουν στον προορισμό τους.

Την αναλογία με τα σημερινά δεδομένα θυμίζει ο Βιργίλιος συμβολισμός.

 

(*) Το μικρότερο νησί των Στροφάδων κατά την αρχαιότητα.