Σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας τονίζει πως στην Ευρώπη, η αγορά γεωθερμικής ενέργειας αναπτύχθηκε γρήγορα το 2019, ενώ επισημαίνει πως βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεί το πλαίσιο πολιτικής των χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση, στα τέλη  του περασμένου έτους στην Ευρώπη λειτουργούσαν 130 γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, 

ενώ 36 έργα ήταν υπό ανάπτυξη και 124 έργα στη φάση προγραμματισμού, συνολικής χωρητικότητας 3,3 GW. Η Ευρώπη είναι ηγετική αγορά στα συστήματα γεωθερμικής τηλεθέρμανσης και ψύξης.

Το 2019, υπήρχαν συστήματα ισχύος 5,5 GWth εγκατεστημένης χωρητικότητας σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, με πολλά νέα προγραμματισμένα έργα σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με το 2018, ανέφερε το συμβούλιο σε σχετικό δελτίο τύπου. Η ανάπτυξη συστημάτων τηλεθέρμανσης και ψύξης με γεωθερμία αντικατοπτρίζει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ αυτή την στιγμή καλύπτουν το 25% του πληθυσμού της ΕΕ.

Παράλληλα, το 2019, η ευρωπαϊκή αγορά γεωθερμικών αντλιών θερμότητας μετρούσε 2 εκατομμύρια εγκατεστημένες αντλίες, με το συμβούλιο να επισημαίνει  πως η τεχνολογία απέκτησε ιδιαίτερο βάρος σε ορισμένες εθνικές αγορές, αποδεικνύοντας την ωριμότητά της να οδηγήσει τη μετάβαση του τομέα θέρμανσης στις ανανεώσιμες πηγές.

Συνολικά, η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα με τις σωστές πολιτικές που είναι τα κατάλληλα ασφαλιστικά συστήματα, τα υγιή προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομίας και η διακοπή της υποστήριξης στα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, τονίζει το συμβούλιο.

- Έως το 2030 θα είναι η «Δεκαετία της γεωθερμίας», τονίζει ΓΓ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας Philippe Dumas

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας Philippe Dumas υποστήριξε ότι η γεωθερμική ενέργεια προκαλεί ενθουσιασμό σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο για τη θέρμανση και την ψύξη σε κτίρια και υποδομές, αλλά και για τη χρήση της σε βιομηχανικές διεργασίες και στην γεωργία. «Με τόσες πολλές διαφορετικές εφαρμογές, τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών, η γεωθερμική ενέργεια αναμένεται να γίνει το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης. Έως το 2030 θα είναι η «Δεκαετία της γεωθερμίας». Τα κατάλληλα ευρωπαϊκά και εθνικά πλαίσια πολιτικής μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας.

Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση επισημαίνεται πως οι πολιτικές κάποιων χωρών εμποδίζουν την ανάπτυξη της, παίρνοντας ως παραδείγματα, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Γερμανία δεν είναι πρωτοπόρος στη γεωθερμική ενέργεια, ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει άφθονα αποθέματα ζεστού νερού κάτω από την επιφάνειά της.

Ωστόσο, γερμανικά ινστιτούτα και οργανισμοί, υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η γεωθερμική ενέργεια προκειμένου η χώρα να ολοκληρώσει την ενεργειακή  μετάβαση στην θέρμανση. Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Leibniz (LIAG) εκτιμά ότι η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας σε 100 TWh θερμότητας ετησίως, έως το 2050.