Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διεργασίες για το πολυαναμενόμενο Σύμφωνο για την Μετανάστευση που έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει προσεχώς η Κομισιόν,  οι πρώτες ενστάσεις έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνονται. Και μάλιστα από τις χώρες της πρώτης γραμμής. Ο λόγος για την Ισπανία, η οποία απορρίπτει μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει  υποχρεωτική μετεγκατάσταση στα κράτη μέλη και των μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα, δίδοντας μια πρώτη γεύση για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν. 

Οι χώρες της πρώτης γραμμής, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα, πιέζουν για την ανάληψη της ευθύνης και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, καθώς σύμφωνα με το υπάρχον καθεστώς -Συνθήκη του Δουβλίνου- η χώρα που θα εισέλθει ο μετανάστης είναι αυτή που έχει την ευθύνη για την εξέταση της αίτησης ασύλου.  Σύμφωνα όμως με το νέο σχέδιο της Κομισιόν, αυτό αναμένεται να αλλάξει ώστε και τα «27» κράτη να επιμεριστούν δίκαια τα βάρη. Ωστόσο ως γνωστόν οι χώρες του Βίζεγκραντ αρνούνται να δεχθούν έστω και ένα μετανάστη παρά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Την ίδια ώρα η ΕΕ για μια ακόμη φορά χρονοτριβεί , καθώς η παρουσίαση τους πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύμφωνο για την Μεταναστευτική Πολιτική και το Άσυλο έλαβε νέα αναβολή. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της πρότασης μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, δήλωσε στο Politico ότι θα παρουσιαστεί, αφού οι «27» καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρητικά, κατά την ίδια, το σχέδιο θα μπορούσε να παρουσιαστεί μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο, όπως  ανέφερε με νόημα «τα πράγματα συνήθως θέλουν τον χρόνο τους» και ανέβαλε την παρουσίαση του Συμφώνου για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτό, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, σημαίνει πρακτικά  ότι ένα ακόμη καλοκαίρι, η Ελλάς αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου θα μείνουν μόνες και αβοήθητες στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Και αυτό ενώ ο εμφύλιος στην Λιβύη μαίνεται και η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει Ελλάδα και ΕΕ με την αποστολή χιλιάδων μεταναστών δια ξηράς και θαλάσσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία», η Άγκυρα κρύβει χιλιάδες μετανάστες σε μυστικούς καταυλισμούς κοντά στον Έβρο και ετοιμάζεται να τους «χρησιμοποιήσει» όταν έρθει η ώρα. Το ίδιο πράττει και στις μικρασιατικές ακτές, απέναντι από τα ελληνικά νησιά.  Σήμερα ο  ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ θα βρεθεί στις Καστανιές προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση. Ούτε  τρεις μήνες δεν έχουν άλλωστε περάσει από την προηγούμενη επίσκεψη των Ευρωπαϊκών αξιωματούχων στον Έβρο. Τέτοιες πρωτοβουλίες φυσικά είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Ωστόσο, δεν πρέπει κάποια στιγμή οι συμβολικές αυτές ενέργειες να μετουσιωθούν σε πράξεις;