Τα Επιχειρηματικά Πάρκα στο Πλαίσιο της Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής

Τα Επιχειρηματικά Πάρκα στο Πλαίσιο της Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής
του Αθανάσιου Ψαθά
Δευ, 17 Αυγούστου 2020 - 11:00

Μέχρι σήμερα έχουμε μιλήσει για τις υποδομές και τη νομοθεσία που αφορούν στενά τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εντός αυτών. Όμως οι επιχειρήσεις δεν είναι αυτόνομα και αυτάρκη νησιά, χρειάζονται ένα πλέγμα υποστηρικτικών υποδομών για να λειτουργήσουν: κοινωφελή δίκτυα, δρόμους, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές

Ενίσχυση των δημόσιων υποδομών

Δυστυχώς, υπακούοντας σε μικροκομματικά συμφέροντα, στο παρελθόν ιδρύθηκαν Βιομηχανικές Περιοχές σε τόπους χωρίς ούτε καν σοβαρή οδική πρόσβαση – εξυπηρετούσαν τις ψηφοθηρικές ανάγκες πολιτευτών, αλλά δεν ήταν κατάλληλες για να προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσειςδεν έχει γίνει προσπάθεια ούτε εκ των υστέρων να καλυφθούν τα κενά, με χαρακτηριστικό παράδειγματην ακαταλληλότητα του δρόμου που οδηγεί στην – εξαιρετική κατά τα άλλα – βιομηχανική περιοχήτης Πάτρας, αλλά και την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα περνάει από την Κοζάνη, που όμως θα είναι από την απέναντι πλευρά του δρόμου έναντι της (υπό κατασκευή) ΒΙ.ΠΕ. ή την απουσία κόμβου εξόδου προς την ΒΙ.ΠΕ. στην υπό σχεδιασμό επέκταση της Εγνατίας Οδού (για την οποία τόσο η ΕΤΒΑ όσο και ο Σύνδεσμος των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. έκαναν σχετικό διάβημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες).

Η ΕΤΒΑ (και άλλοι θεσμικοί φορείς της βιομηχανίας, με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ) συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών για την προώθηση των έργων που χρειάζονται ώστε οι μεγαλύτερες Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας να αποκτήσουν τουλάχιστον κατάλληλη οδική εξυπηρέτηση, όπου είναι δυνατόν πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, και δίκτυο φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, έχει συμφωνήσει με μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την παροχή δικτύων οπτικών ινών, που βεβαίως είναι απαραίτητες για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. 

Ταυτόχρονα, και αυτόείναι από τα προβλήματα που συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, είναι κρίσιμο να υπάρχειεπάρκεια ηλεκτρικής ισχύος, καθώς οι σχετικοί υπολογισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν, όταν οιαπαιτήσεις των επιχειρήσεων ήταν μικρότερες, και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει αναπροσαρμογή. Το ηλεκτρικό ρεύμα για βιομηχανική χρήση, μέσω και των μη επιστρεπτέων επιβαρύνσεων και φόρων, ειδικά για τη μέση τάση στην Ελλάδα είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη (βλ. και Quarterly Report on Electricity Markets, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), δημιουργώντας ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες έντασης ενέργειας. Ταυτόχρονα υπάρχουν συνεχείς αυξομειώσειςτης τάσης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να προβαίνουν σε υψηλού κόστουςεπενδύσεις, πέραν των συνηθισμένων που κάθε εργοστάσιο χρειάζεται, για να προστατέψουν τον πολύακριβό εξοπλισμό και τη σταθερή λειτουργία των γραμμών παραγωγής τους.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και ένα πλέγμα υποδομών που δεν αναφέρεται συχνά στον δημόσιο διάλογο: τις "κοινωνικές" υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις εργαζομένων: καλούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως σωστά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Κλεομένης Μπάρλος σε πρόσφατη συνάντησή μας για ζητήματα που αφορούν τη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας, αν θέλουμε να προσελκύσουμε εργαζομένους υψηλού επιπέδου, πιθανόν από το εξωτερικό – ή Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν μετά από μία περίοδο έξω – θα πρέπει να προσφέρουμε ολόκληρο το "πακέτο". 

Πάρκα "Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής"

Είναι λοιπόν ανάγκη για την Ελλάδα(όπως πρόσφατα αναφέρθηκε και στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη) να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μεγαλώσει το μέγεθος των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφείς και να είναι ανταγωνιστικές διεθνώς. Προφανώς, αυτά, και κυρίως οι υποστηρικτικές υποδομές για τη βιομηχανία, δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε παντού. Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις περιοχές που ήδη έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να προσελκύσουν επιχειρήσεις - κυρίως δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα - και να φροντίσει για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Συνεπώς, οι υφιστάμενοι Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε Πάρκα "Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής" και σε τοπικά. Τα δεύτερα θα μπορούν να τα διαχειρίζονται οι ΟΤΑ ή οι Περιφέρειες, με τρόπο που να υπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Τα πάρκα "Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής" θα είναι οι κατεξοχήν χώροι ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με υψηλές απαιτήσεις τόσο για τον διαχειριστή, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υποδομών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών, όσο και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις εύρυθμης λειτουργίας. Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου Πάρκων, σε μία χώρα μικρή όπως η Ελλάδα, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την βιομηχανία. Πέραν των διαθέσιμων κοινόχρηστων υποδομών, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναπτύξουν μεταξύ τους συνεργατικά δίκτυα και δίκτυα κυκλικής οικονομίας, όπου σήμερα υστερούμε δραματικά. Οι εταιρείες διαχείρισης (ΕΔΕΠ) θα μπορούν να επενδύουν ό,τι απαιτείται για την συνεχή ποιοτική λειτουργία των εγκατεστημένων και την προσέλκυση νέων, αφού θα γνωρίζουν ότι συνδιαλέγονται με σοβαρές επιχειρήσεις, που εκτιμούν τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν, και ότι λειτουργούν μέσα σε ένα αυστηρά επιβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο. 

Το πλαίσιο αυτό θα είναι αρμοδιότητα μίας Διαρκούς Επιτροπής Επιχειρηματικών Πάρκων, που θα συσταθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Στο ΥΠΑΝΕΠ υπάρχουν σήμερα στελέχη με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στα θέματα ευθύνης τους, που πιστεύουν στην ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας. Η στενή συνεργασία τους με τους ανθρώπους της αγοράς, που καθημερινά βλέπουν και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που εμφανίζονται στην πράξη, μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Ζητήματα αδειοδοτήσεων, σχέσεων με ΟΤΑ, εξωτερικών υποδομών και ό,τι άλλο σχετικό, θα εξετάζονται κεντρικά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από τη Διαρκή Επιτροπή, που θα έχειγια τα Πάρκα "Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής" την ευθύνη της επικοινωνίας με όλες τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Η ηγεσία του Υπουργείου ήδη έχει προχωρήσει σε τομές αναφορικά με τα Επιχειρηματικά Πάρκα(βλ. ν. 4635/2019 και σύσταση σχετικής  νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για περαιτέρω επικαιροποίηση του πλαισίου). Αισιοδοξούμε λοιπόν ότι θα κάνει και αυτό το βήμα.

Ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς είναι Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ Α.Ε. 

(από capital.gr)