Το Νεοανακαλυφθέν Κοίτασμα Φυσικού Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα Δεν Πρόκειται να Σώσει την Τουρκική Οικονομία

Το Νεοανακαλυφθέν Κοίτασμα Φυσικού Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα Δεν Πρόκειται να Σώσει την Τουρκική Οικονομία
energia.gr
Τρι, 25 Αυγούστου 2020 - 16:21

Δεν φαίνεται να έπεισε τις αγορές ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι πράγματι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο. Η τουρκική λίρα που έδειξε σημεία ανακάμψεως μόλις ο Ερντογάν προανήγγειλε στις 20/08 ότι θα προβεί σε ανακοίνωση μιας «εκπλήξεως», κατρακύλησε και πάλι την Παρασκευή, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου την περασμένη Παρασκευή, οι οποίες δεν εκρίθησαν πειστικές. 

Ο Ερντογάν ομίλησε για κοίτασμα χωρητικότητας 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτων ότι η αξιοποίησή του θα αρχίσει αμέσως.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει γιατί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πήγες του energia.gr στην Άγκυρα, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των $ 2,5 με $ 3,0 δισεκατομμυρίων και τουλάχιστον 3 χρόνια για περαιτέρω γεωτρήσεις και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε σε «αρνητική» από «σταθερή» την εικόνα της τουρκικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας πάντως την πιστοληπτική ικανότητά της στην βαθμίδα ΒΒ.

Αιτιολογώντας αναλυτικά την απόφασή του για την Τουρκία, ο οίκος Fitch Ratings επισημαίνει ότι «η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθέσεων, η μειωμένη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και το σημαντικό έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εν μέρει τροφοδοτείται από την εκτεταμένη παροχή δανείων, έχουν επιδεινώσει τους κινδύνους σε συνάρτηση με την εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας».

Επιπλέον, οι αναλυτές της Fitch κάνουν λόγο για «πολιτικές πιέσεις» και «περιορισμένη ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας (CBRT)» σημειώνοντας ότι «υπήρξαν εκτεταμένες νομισματικές παρεμβάσεις για να στηριχθεί η λίρα, η οποία από τον Μάρτιο, λόγω της καθαρής εκροής κεφαλαίων και του επιδεινούμενου εμπορικού ελλείματος, έχασε το 16% της αξίας της απέναντι στο αμερικανικό δολάριο». Για το 2020 ο οίκος Fitch αναμένει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3,9%. Ωστόσο για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 5,4%. Σε πολιτικό επίπεδο σημειώνει ότι «συνεχίζονται οι εικασίες για πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως θεωρούμε λιγότερο πιθανές βραχυπρόθεσμα».

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει και αυτή ότι παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή 21/08, η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου απέναντι στο δολάριο.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, τουλάχιστον όσον αφορά στις αγορές από τη Ρωσία, συνεχίζεται. Συμφώνως προς το πρακτορείο Interfax, η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει μια ακόμη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν σύντομα και η παράδοση προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο 2021. Την παραγγελία επιβεβαιώνει στο Interfax ο Σεργκέι Τσέμιζωφ, επί κεφαλής του κρατικού οργανισμού ελέγχου της βαρείας βιομηχανίας Russian Technologies (Rostec).

Παράλληλα η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με συχνές παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και παράνομες NAFTEX εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δημιουργώντας νέες εντάσεις και κίνδυνο πολεμικής σύρραξης.