Τα πρώτα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πήραν «πράσινο φως» υπό το νέο αδειοδοτικό καθεστώς αποτελούν πραγματικότητα από την Τρίτη, με τη χορήγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) των πρώτων Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για τους πρώτους «πράσινους» σταθμούς που ολοκληρώνουν

το πρώτο αδειοδοτικό βήμα εξ ολοκλήρου υπό το νέο πλαίσιο, καθώς οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ που είχαν έως τώρα εκδοθεί αφορούσαν μονάδες που διέθεταν ήδη Άδεια Παραγωγής, και για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις τροποποίησης.

Οι Βεβαιώσεις που χορηγήθηκαν από την Τρίτη αφορούν εκκρεμή αιτήματα που είχαν υποβληθεί στον Κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018, και για τα οποία επανεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με την επικαιροποίηση των αιτήσεων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» και νέα έργα, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ. Εξάλλου, η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων επιβεβαίωσης και επικαιροποίησης των αιτημάτων, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η Αρχή, επιταχύνει και απλοποιεί την όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκρεμή αιτήματα για άδειες παραγωγής, τα οποία υποβλήθηκαν από τον Κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 έως τον Κύκλο του Δεκεμβρίου 2019, είναι τα πρώτα που πρόκειται να αξιολογηθούν με το νέο αδειοδοτικό καθεστώς που θέσπισε ο νόμος 4685/2020. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους, και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία, αν αυτό είναι αναγκαίο, από τις 19 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2020. Η ΡΑΕ αξιολογεί τα αιτήματα ανά κύκλο.

Το νέο πλαίσιο αφορά το πρώτο αδειοδοτικό στάδιο για την υλοποίηση «πράσινων» σταθμών, με την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ. Η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας εκδίδεται έπειτα από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της σχετικής αίτησης και με μείωση στο ελάχιστο των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Αποτελεί το πρώτο βήμα που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε ένα έργο να «ωριμάζει» αδειοδοτικά στα δύο χρόνια, από μία επταετία που χρειαζόταν με το προηγούμενο καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι ο επόμενος κύκλος υποβολής αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού έχει μετατεθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, από τον Οκτώβριο που προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΡΑΕ, στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτημάτων όλων των εκκρεμών κύκλων υποβολής, ενώ θα έχει τεθεί επίσης σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα για την «υποδοχή» των αιτήσεων.

(Από τη Ναυτεμπορική)