Η πανδημία προκάλεσε κραδασμούς στις εισηγμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα το 2020 να συγκαταλέγεται στις ζημιογόνες χρονιές και ενώ απομένουν ακόμη 64 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί το τρέχον οικονομικό έτος

Η ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του 2020 για τις εισηγμένες εταιρείες εξέπνευσε χθες, με την πρώτη εικόνα να δείχνει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 30% και συνολικές ζημιές που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Οι περισσότερες ζημιές προέρχονται από τη συναλλαγή της Eurobank και την απόσχιση του Cairo. Σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιρειών, οι εισηγμένες δείχνουν κέρδη 109 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν τα δύο διυλιστήρια τα κέρδη διαμορφώνονται σε 597 εκατ. ευρώ ή 3% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Η γενική εικόνα σαφώς και αδικεί πολλές εταιρείες που μπαίνουν στον «κουβά» μιας πολύ ειδικής περιόδου, όταν πρακτικά η οικονομική δραστηριότητα για δύο μήνες σε πολλούς κλάδους ήταν μηδέν, ο δε τουρισμός είχε ελάχιστη συνεισφορά. Οι αντοχές για έναν σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών δείχνουν πως είναι εξαιρετικές, ενώ λίγες είναι αυτές οι εταιρείες που μέσα στην πανδημία κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους και τις πωλήσεις τους.

Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2020 που έχουν ανακοινωθεί, ο κλάδος των διυλιστηρίων έχει πληγεί σημαντικά με μεγάλες ζημιές σε δημοσιευμένη βάση.

Επιπλέον τα χαμηλά περιθώρια διύλισης που διατηρούνται έχουν κάνει πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο. Επίσης ζημιές 85,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Marfin Investment Group το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι ζημιών 33,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, ο όμιλος εμφάνισε μείωση πωλήσεων και EBITDA, εξέλιξη που αποδίδεται εν πολλοίς στην πανδημία που έπληξε τις θυγατρικές. Η έκπληξη του εξαμήνου είναι η ΔΕΗ, η οποία όχι μόνο δημοσίευσε κέρδη από μεγάλες ζημιές, αλλά αύξησε η διοίκηση και την εκτίμηση για τα EBITDA της χρήσης.

Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν ΟΤΕ και Μυτιληναίος και έφεραν τοποθετήσεις στις μετοχές.

Η Τιτάν παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα δεν έχει τραβήξει επενδυτικά βλέμματα.

Του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζονται «όσο πιο καλά μπορούσε» και επίσης πολύ καλά ήταν των Jumbo και Quest.

Για την Jumbo το ενδιαφέρον έχει στραφεί πλέον στο 2021, καθώς η καθυστέρηση στο άνοιγμα των νέων καταστημάτων πιθανότατα θα φέρει μειώσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ελλάκτωρ και Frigoglass ανακοίνωσαν νέες ζημιές, με την τελευταία να φαίνεται πως έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Μεγάλες ζημιές εμφάνισε και η Ιντραλότ.

Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακή και ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει γίνει «καυτός» με τους αναλυτές να αυξάνουν τις τιμές στόχους και τους επενδυτές να αγοράζουν σε ιστορικά υψηλά.

Η Κρι-Κρι βγαίνει ωφελημένη από την πανδημία όπως και η Παπουτσάνης, ενώ και ο κλάδος της πληροφορικής φαίνεται πως έχει ισχυρό momentum στα κέρδη.

Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έχουν μείωση στα κέρδη, λόγω της έκπτωσης που έδωσε το κράτος στα ενοίκια (40%) για κάποιους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα προσαρμοσμένα κέρδη ικανοποίησαν τους αναλυτές και πλέον αρκετοί διατηρούν ή δίνουν συστάσεις αγοράς για τις μετοχές του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εισηγμένες κατά το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησαν τον δανεισμό τους προκειμένου να έχουν υψηλή ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις, η Jumbo συνεχίζει να έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 292 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ έχει ταμείο 74 εκατ. ευρώ καθαρό από τραπεζικές υποχρεώσεις, η Alpha Αστικά Ακίνητα έχει 79 εκατ. ευρώ και με αρνητικό επίσης καθαρό δανεισμό είναι η BriQ, η οποία αποπλήρωσε με τα λεφτά της αύξησης όλα της τα δάνεια και εξοικονομεί τόκους, η Entersoft, η Newsphone, η Epsilon Net και η Κρι-Κρι.

Επίσης, η μείωση της διεθνούς τιμής του χάλυβα συνήθως συμπιέζει τα μικτά περιθώρια κέρδους αρκετών εταιρειών όπως π.χ. οι Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας κ.ά.

Η Μυτιληναίος στο πρώτο εξάμηνο είδε τον τζίρο της να υποχωρεί μόνον κατά 6,5% και τα καθαρά της κέρδη κατά 15,1%, στα 69,3 εκατ. ευρώ από 81,6 εκατ. ευρώ. Η Τιτάν επίσης τα πήγε καλά, αλλά αν και διέσωσε πλήρως τις πωλήσεις της (μάλιστα αυξήθηκαν οριακά 0,1%) είχε καθαρά κέρδη 22,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Βέβαια η Τιτάν είναι ουσιαστικά μια εταιρεία με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, οπότε υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για τη σύγκριση. Αντίστοιχα η Βιοχάλκο με μείωση πωλήσεων 15,4% είδε τα EBITDA να υποχωρούν 21,6% και παρουσίασε ζημίες 17,5 εκατ. ευρώ.

Για ΜΟΗ και ΕΛΠΕ δεν χρειάζεται να γίνει ούτε συζήτηση. Οι πωλήσεις εξαμήνου υποχώρησαν 38% και 33% και οι ζημίες έφθασαν αντίστοιχα τα 150,5 εκατ. και τα 335,8 εκατ. Θύματα της κρίσης και οι τράπεζες, όπου διασώζονται με ικανοποιητική για τη συγκυρία κερδοφορία η Εθνική και η Alpha Bank. Η Eurobank λόγω και της συναλλαγής Cairo είχε μεγάλες ζημίες.

Το crash test του 25άρη δείχνει ακόμη ότι ο ΟΤΕ τα πήγε καλά σε επίπεδο κερδοφορίας στο εξάμηνο, αλλά και στην περίπτωση αυτή φαίνεται μάλλον πως κυριαρχούν τα ισχυρά μονοπωλιακά χαρακτηριστικά με τον τζίρο να καταγράφει οριακή αύξηση.

Η ΤΕΝΕΡΓ είδε τα καθαρά κέρδη εξαμήνου στο -16,4%, ενώ και η Lamda λόγω δραστηριότητας από τα κέρδη πέρασε σε ζημίες 5,7 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")