ΓΓ ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε τη Σύσταση Μηχανισμού Στρατιωτικής Αποκλιμάκωσης Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

ΓΓ ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε τη Σύσταση Μηχανισμού Στρατιωτικής Αποκλιμάκωσης Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
energia.gr
Πεμ, 1 Οκτωβρίου 2020 - 18:56

Τη συμφωνία για τη σύσταση ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία σήμερα 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο μηχανισμός αυτός είναι αποτέλεσμα σειράς τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας, ενώ έχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των δυο χωρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση σε θάλασσα ή αέρα, ενώ στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει τη δεκαετία του 1990.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «καλωσορίζω την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης η οποία επιτεύχθηκε μέσω εποικοδομητικής ενασχόλησης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη διαφορά και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δυο συμμάχους».