Οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι εικόνες από το μακελειό στη Βιέννη, όπου από την χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δεκαεπτά, επτά από τους οποίους χαροπαλεύουν. Τουλάχιστον ένας ισλαμιστής, αυτός που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, μετείχε στην αποτρόπαια επίθεση, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχαν συνεργοί

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, όπως τις εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 06:00 το πρωί (07:00 ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία της έρευνας. Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, η επίθεση «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής κοινωνίας (της Αυστρίας), κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί».

Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης, ο οποίος ήταν οπαδός του Ισλαμικού Κράτους, φορούσε ζώνη που έδειχνε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία αποδείχθηκε όμως ότι ήταν ομοίωμα. Έφερε, ωστόσο, αυτόματο τουφέκι. Οι αρχές ερευνούν το  περιβάλλον του, δεν δίνουν όμως, για την ώρα, περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθεί το έργο της αστυνομίας.

Το προφίλ του δράστη

Εντωμεταξύ, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε ότι ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βιέννη. Είπε επίσης ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, επειδή ήταν ένας από τους 90 Αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία. Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Πρόσθεσε επίσης ότι η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και η αυστριακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, να αναφέρει ότι ο δράστης είχε φυλακισθεί, αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο Νέχαμερ επιβεβαίωσε και την πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA, ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Ωστόσο, αποφυλακίστηκε πρόωρα, τον Δεκέμβριο του 2019, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο δράστης ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)