Η ουκρανική εταιρεία WindFarm και η κινεζική εταιρεία PowerChina υπέγραψαν συμβόλαιο για την από κοινού υλοποίηση ενός έργου για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου 800 MW όπου θα επενδύσουν πάνω από 1 δισ.δολάρια στις περιοχές Manhush και Nikolske της περιοχής Ντόνετσκ, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου της Ουκρανικής UWEA Αντρέι Κονετσένκοφ.

«Οι ιδιαιτερότητες αυτού του έργου είναι ότι δεν προβλέπει τιμολόγιο τροφοδοσίας. Πρόκειται για το πρώτο έργο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το πρώτο που θα ανταγωνίζεται τη συμβατική παραγωγή σε πραγματικές συνθήκες », τόνισε στο πρακτορείο Interfax.

Πρόσθεσε δε, ότι η κινεζική εταιρεία συμμετέχει  «ως επενδυτής σε ένα μεγάλο, διαφανές έργο που δεν εξαρτάται από το τιμολόγιο τροφοδοσίας», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη εξαντληθεί δεδομένης της κρίσης.

«Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να δουλεύουμε σε νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, το ζήτημα σχετίζεται με την επανένταξη των περιφερειών, την έναρξη μιας νέας παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον », δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της UWEA, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές δεν εξετάζουν επί του παρόντος τη δυνατότητα συμμετοχής σε «πράσινες δημοπρασίες» λόγω αδυναμίας προβλεψιμότητα των συνθηκών και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εμπειρία και οι δυνατότητες του Κινέζου επενδυτή θα συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι η PowerChina είναι έτοιμη να εργαστεί με βάση την υποστήριξη ενός εγχώριου κατασκευαστή και χρηματοδότησης ευρωπαϊκών ανεμογεννητριών.

Ο Αντρέι Κονετσένκοφ δήλωσε ότι αυτό το έργο, το οποίο προετοιμάζεται για περίπου ένα χρόνο, θα γίνει το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στον ιστότοπο της UWEA, η PowerChina, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενεργειακών και μεταφορικών εγκαταστάσεων, βρίσκεται στις 100 κορυφαίες εταιρείες της χώρας και στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Συγκεκριμένα, διαθέτει τα τρία φαράγγια, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο με χωρητικότητα 22,5 GW.

Η ομάδα της WindFarm έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών σταθμών με συνολική ισχύ 1,3 GW, εκ των οποίων περισσότερα από 400 MW έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.