Την έντονη ανησυχία αλλά και την επαγρύπνηση των φορέων και των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου προκαλεί η έναρξη του νέου lockdown, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά – όπως άλλωστε συνέβη και την περασμένη άνοιξη – τις ενεργειακές αγορές. Ένα πρώτο δείγμα των ανησυχιών κατέστη φανερό από τις επισημάνσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, η οποία εκτίμησε κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου ότι θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στη ζήτηση καυσίμων σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστεί η συνεχής επαγρύπνηση και παρακολούθηση των δεδομένων

Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη σημαντική μείωση της ζήτησης θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της ήδη πληγωμένης από το πρώτο lockdown αλυσίδας διακίνησης καυσίμων. Μάλιστα ο κλάδος είδε να διαψεύδονται οι προσδοκίες για μερική κάλυψη των απωλειών κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, η οποία εξελίχθηκε πολύ χειρότερα του αναμενομένου. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται να δοκιμαστεί εκ νέου η βιωσιμότητα τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και σε επίπεδο πρατηρίων καυσίμων.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ενεργειακές εταιρείες είναι η διατήρηση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στις εγκαταστάσεις λειτουργίας των διυλιστηρίων ή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Βεβαίως τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται ήδη από την πρώτη καραντίνα είναι εξαιρετικά αυστηρά και μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά με δεδομένο ότι λειτουργούν απρόσκοπτα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και οι διυλιστηριακές μονάδες της χώρας.

Ηλεκτρισμός

Στην αγορά του ηλεκτρισμού, όπως συνέβη και στο πρώτο lockdown αναμένεται να καταγραφεί νέα κάμψη της ζήτησης, η οποία πιθανόν να επιδεινώσει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Το πρώτο lockdown, που οδήγησε σε μείωση την κατανάλωση και την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος εκτιμάται με βάση τους υπολογισμούς του διαχειριστή ΔΑΠΕΕΠ ότι επιβάρυνε τον ΕΛΑΠΕ με ένα ποσό της τάξης των 100 με 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση του διαχειριστή το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ αναμένεται να κλείσει στο τέλος του έτους στα 284 εκατ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικές είναι εξάλλου και οι ανησυχίες της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο lockdown η μείωση της εισπραξιμότητας για ορισμένες εταιρείες έφτασε έως και το 50% ενώ για το μεγαλύτερο παίκτη τη ΔΕΗ είχε φτάσει περίπου στο 30% για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των λογαριασμών σε καθυστέρηση κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10%.

Συνακόλουθα η αγορά ανησυχεί για ενδεχόμενα προβλήματα στη ρευστότητα με αποτέλεσμα να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα και κινήσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ρευστότητας. Για παράδειγμα η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ρευστότητας από τις τιτλοποιήσεις οφειλών που ολοκληρώθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

(από capital.gr)