Η Cero Generation ανακοίνωσε ότι το ηλιακό πάρκο 100MW Delfini στην Ελλάδα είναι σε εμπορική λειτουργία. Το έργο θα παράγει 157GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 58.140 κατοικιών και την αποφυγή 65.300 τόνων εκπομπών CO2e. Η φωτοβολταϊκή συστοιχία έχει κατασκευαστεί σε ορεινό έδαφος και συνδέει

μια γραμμή μέσης τάσης (ΜV) 33kV μήκους 2,5 χιλιομέτρων με έναν υποσταθμό υψηλής τάσης (HV) 33/150kV (μετασχηματιστής ανύψωσης 110MVA).
Περιλαμβάνει ένα δίκτυο εναέριων γραμμών μήκους 10 χιλιομέτρων, αποτελούμενο από 29 πύργους εναέριων γραμμών που συνδέουν το έργο με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΗ (ADMIE).

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τους δανείστριες Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, υποστηρίζεται από μια μακροπρόθεσμη ιδιωτική συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Axpo, καθιστώντας το το πρώτο τέτοιο έργο στη χώρα που δεν αξιοποιεί τις επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η Cero.

Το Delfini είναι επίσης το πρώτο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα που έχει επωφεληθεί από τo πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, πρόσθεσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Το χαρτοφυλάκιο 26GW της Cero είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ η εταιρεία διαθέτει πλέον πάνω από 600MW έργων σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Αναπτύσσει διάφορα έργα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλιακού συστήματος 370MW στην κεντρική Ελλάδα στους δήμους Δομοκού και Στυλίδας, στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε το έργο μας Delfini να φτάνει σε εμπορική λειτουργία, παράγοντας καθαρότερη, φθηνότερη και ασφαλέστερη ενέργεια για την περιοχή της Δράμας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero Marta Martinez Queimadelos.

Η ίδια πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανη για το όραμα, την επιμονή και τη μηχανική αριστεία που έχει αναπτύξει η ομάδα της Cero προκειμένου να θέσει σε λειτουργία αυτό το πολύπλοκο και φιλόδοξο έργο.

«Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο στην Ελλάδα και το PPA με την Axpo αποδεικνύει ότι έργα AΠΕ μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς την ανάγκη κρατικών επιδοτήσεων.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα καταδείξει την εμπορική βιωσιμότητα πολλών άλλων ελληνικών φωτοβολταϊκών έργων».

Ο διευθυντής χώρας της Axpo στην Ελλάδα Μαχιάς Βασίλειος πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που διευκολύνουμε μια τέτοια συμφωνία-ορόσημο χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία μας στον τομέα των PPA σε διάφορες ενεργειακές αγορές, την εις βάθος κατανόηση των αναγκών των πελατών και, τέλος, την τοπική παρουσία μας.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καινοτόμα και κατά παραγγελία ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία τελικά συμβάλλουν στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής».

Ανάδοχος EPC για το έργο ήταν η Ameresco SUNEL Energy S.A., μια κοινή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Γιώργος Σακελλάρης, δήλωσε: «Η Ameresco Ameresco είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας: «Είναι προνόμιο να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας ενός πιο πράσινου και καθαρού μέλλοντος για την Ελλάδα.

«Με το έργο Delfini Solar να έχει πλέον ενεργοποιηθεί πλήρως, σηματοδοτούμε ένα ιστορικό ορόσημο ως μία από τις πρώτες ιδιωτικές συμφωνίες αγοράς ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές συμφωνίες που υπόσχονται οικονομικές και περιβαλλοντικές προόδους, αλλά και σηματοδοτεί τη δέσμευση για την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunel Κωνσταντίνος Ζυγούρας πρόσθεσε: «Το έργο Delfini αποτελεί παράδειγμα της αφοσίωσής μας στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα ωφελεί άμεσα την τοπική κοινωνία.«Παρέχοντας πιο προσιτή ενέργεια στο δίκτυο, το Delfini θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.«Το έργο αυτό θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε υπερήφανοι που πρωτοπορούμε στη δημιουργία βιώσιμων ενεργειακών λύσεων».