Green Deal:Oι Eυρωβουλευτές Eπιθυμούν να Διοχετεύσουν Επενδύσεις της ΕΕ σε Βιώσιμες Δραστηριότητες

Green Deal:Oι Eυρωβουλευτές Eπιθυμούν να Διοχετεύσουν Επενδύσεις της ΕΕ σε Βιώσιμες Δραστηριότητες
energia.gr
Δευ, 16 Νοεμβρίου 2020 - 12:04

Το Κοινοβούλιο παρουσίασε τις προτάσεις του σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρηματοδότησης της Πράσινης Μετάβασης σε βιώσιμες, ουδέτερες από άνθρακα οικονομικές δραστηριότητες στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη Ευρώπη (SEIP) και τη χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία ψήφισε με 471 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 83 αποχές, οι ευρωβουλευτές

τόνισαν ότι ένας από τους στόχους του SEIP πρέπει να είναι η εξασφάλιση της στροφής από μη βιώσιμες σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Επιμένουν ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των υφιστάμενων και ενδεχομένως επιδεινωμένων ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη βιώσιμων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας.

Επενδυτικές αρχές

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να σέβονται την αρχή «μη σημαντικής ζημιάς» που ισχύει τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για κοινωνικούς στόχους, όπως η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Μόνο εθνικά και περιφερειακά προγράμματα με τις υψηλότερες δυνατότητες επίτευξης αυτών των στόχων θα πρέπει να λαμβάνουν δημόσιες επενδύσεις. Για το σκοπό αυτό, επιμένουν σε εναρμονισμένους δείκτες αειφορίας και σε μια μεθοδολογία για τη μέτρηση του αντίκτυπου. Τα κριτήρια που ορίζονται από τον κανονισμό ταξινόμησης θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη εάν μια επένδυση πληροί τα πράσινα κριτήρια μετάβασης. Επιπλέον, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP).

Παράλληλα καλωσορίζουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης COVID-19 για την Ευρώπη και τα επακόλουθα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχουν σχεδιαστεί για να θέσουν την ΕΕ στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, όπως κατοχυρώνεται στη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων στόχων του 2030 και της διασφάλισης της μετάβασης προς μια κυκλική και ουδέτερη για το κλίμα οικονομία.

Ζητούν την κατάργηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε οικονομικές δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς και μολύνουν το περιβάλλον, όταν υπάρχουν οικονομικά εφικτές εναλλακτικές λύσεις. Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές σέβονται το δικαίωμα των κρατών μελών να επιλέγουν το δικό τους ενεργειακό μείγμα και τονίζουν ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να διατηρήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες της ΕΕ και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ανταγωνιστικές, ιδίως στην περίπτωση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες .

Χρηματοδότηση 

Οι ευρωβουλευτές πάντως αμφισβητούν εάν το SEIP θα επιτρέψει την κινητοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ έως το 2030, δεδομένης της αρνητικής οικονομικής προοπτικής μετά την κρίση του COVID-19, και επιθυμούν να μάθουν πώς μπορεί να συμβάλει ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ (ΠΔΠ) στην επίτευξη των στόχων του SEIP . Ανησυχούν ότι ένα πράσινο επενδυτικό χάσμα μπορεί να προκύψει στο τέλος της επόμενης περιόδου ΠΔΠ και ζητούν σχέδια για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος μέσω ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το νέο ΠΔΠ δεν θα υποστηρίξει ή δεν θα επενδύσει σε δραστηριότητες που θα ήταν επιβλαβείς για το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

Τονίζουν ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να παραγκωνίζεται. Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να αφιερώσει το 50% των δραστηριοτήτων της στη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα από το 2025 και μετά. Προτείνουν τη χρήση μιας προσέγγισης από τη βάση προς τα πάνω και ότι η ΕΤΕπ πρέπει να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και να συντονιστεί με διάφορους ενδιαφερόμενους.