Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει αλλεργία στην λέξη γενοκτονία. Η γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων είναι ως μη γενόμενες για την Άγκυρα. Οι μαζικές σφαγές και εκκαθαρίσεις πληθυσμών θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές για την Τουρκία. Όχι όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ευτυχώς. Το περασμένο Σάββατο ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί προεκλογικά.

Η τουρκική αντίδραση ήταν έντονη στα λόγια μεν όχι όμως όσο έντονη θα ανέμενε κανείς στην πράξη. Γιατί; Διότι η Άγκυρα έχει μείνει πλέον μόνη, η οικονομία της είναι υπό κατάρρευση και η παραμικρή σύγκρουση με μια μεγάλη δύναμη μπορεί να την καταστρέψει. Με την επιθετική και αλαζονική πολιτική της, ο Ερντογάν έχει καταφέρει να διώξει όλους του συμμάχους του. Ο Μπάιντεν άλλωστε δεν είναι Τραμπ. Και η Άγκυρα πλέον καλείται να επιλέξει με ποια πλευρά θα είναι. Θα συνεχίσει να «φλερτάρει» με την Ρωσία ή θα επιστρέψει στην «αγκαλιά» των ΗΠΑ;

Τα  μηνύματα των Αμερικανών είναι άλλωστε ξεκάθαρα και συνεχή. Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Γενεύη, χωρίς αποτέλεσμα. Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των θέσεων της ελληνικής και κυπριακής πλευράς, αποκλείοντας ρητώς και κατηγορηματικώς «τα δύο κυρίαρχα κράτη», που διατυμπανίζει ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τις ευλογίες του ίδιου του Ερντογάν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή», ήταν η σαφέστατη δήλωση εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ολοκλήρωση της άκαρπης πενταμερούς.

Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι παρασκηνιακές ενέργειες που φέρεται να έκαναν οι ΗΠΑ προκειμένου να μην κυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο  από την βουλή της Λιβύης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εστίας», οι Αμερικανοί, διαβλέποντας ότι η κύρωση του μνημονίου και η έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων από πλευράς Τουρκίας, θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από όλες τις χώρες της περιοχής, κίνησαν τα νήματα ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Γνωρίζουν καλά άλλωστε ότι η έναρξη ερευνών στην περιοχή του παρανόμου μνημονίου θα μπορούσε πολύ γρήγορα να κλιμακωθεί σε θερμό επεισόδιο, διαταράσσοντας τον σημαντικό θαλάσσιο δρόμο της ανατολικής Μεσογείου. Και όλα αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Οι Αμερικανοί κοιτούν και πάντοτε κοιτούσαν πρωτίστως τα συμφέροντά τους. Δεν είναι ότι ξαφνικά μας αγάπησαν ή μας προτιμούν για εταίρους σε σχέση με την Τουρκία. Απλώς η Άγκυρα έχει δείξει μια εξαιρετικά υπεροπτική και ασταθή συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα  την αγορά των ρωσικών S-400 και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως την νέα αμερικανική κυβέρνηση. Και το νέο επιτελείο φρόντισε να απευθύνει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση με το «καλημέρα». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε εκ νέου την περασμένη Τετάρτη την Τουρκία να μην προβεί  σε νέες αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θέλει να απομακρύνει την Τουρκία  από το άρμα της Δύσης. Κάθε άλλο. Επιθυμεί την παραμονή της σε αυτό αλλά με τους δικούς της όρους. Και αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής της ελληνικής πλευράς. Διότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν άρδην και η Αθήνα δεν πρέπει να πιαστεί για μια ακόμη φορά στον ύπνο.