Την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2014 για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ που λειτουργεί στην Αγριά του Βόλου υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλονικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ κ. Κώστας Δημόπουλος.  Με τις αλλαγές στους περιβαλλοντικούς όρους δίνεται η δυνατότητα καύσης νέου τύπου αποβλήτων. Ο φορέας εκμετάλλευσης του εργοστασίου είχε αιτηθεί τη χρήση  εναλλακτικών πρώτων υλών και ειδικότερα, την παραλαβή και αποθήκευση συσκευασμένων σε δεμάτια SRF/RDF με containers, την παραλαβή SRF/RDF με πλοία με συχνότητα έως 5 φορτία ανά μήνα, την εγκατάσταση συστήματος Cl by pass (απομάστευση χλωρίου)

συνολικής κινητήριας ισχύος 1.170kW και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και τροφοδοσίας θειικού σιδήρου ισχύος 30kW.

Bάσει της σχετική απόφαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την τσιμεντοβιομηχανία και νέου τύπου εναλλακτικών πρώτων υλών (SRF/RDF) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μονάδας ενώ επιτρέπεται η παραλαβή και αποθήκευση συσκευασμένου σε δέματα εναλλακτικού καυσίμου με containers.  Στα υλικά αυτά περιλαμβάνονται υπολείμματα από βιομηχανία αλουμινίου, λιπασμάτων, από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστάσια παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, ασβέστη, από ανακύκλωση γυαλιού κ.α.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, επιπλέον του προβλεπόμενου τακτικού ποιοτικού ελέγχου των παραλαμβανόμενων από την εγκατάσταση εναλλακτικών καυσίμων SRF, θα καθιερωθούν διαδικασίες που αφορούν στην εξασφάλιση της αποδεκτής ποιοτικής σύνθεσης του εναλλακτικού, όπως:

 i) Να διενεργούνται δειγματοληπτικά αναλύσεις των εναλλακτικών καυσίμων, στο σημείο παραγωγής τους, πριν τη σύναψη συμβάσεων,

 ii)Το σύνολο των διαδικασιών που αφορούν στον ποιοτικό έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων καθώς και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από αυτόν να εντάσσονται μέσα στο πιστοποιημένο, από διαπιστευμένο φορέα, σύστημα διαχείρισης ποιότητας

H συνολική προς αξιοποίηση ποσότητα εναλλακτικών καυσίμων SRF δεν θα υπερβαίνει ετησίως την υφιστάμενη (200.000 τόνοι) αδειοδοτημένη ποσότητα. Η συχνότητα των παραλαμβανόμενων μέσω πλοίων φορτίων SRF δεν θα υπερβαίνει τα 5 δρομολόγια μηνιαίως.

Στην ενδεχόμενη ενεργειακή αξιοποίηση μεταξύ ομοειδών κλάσεων εναλλακτικών καυσίμων, να δίνεται προτεραιότητα, εφόσον είναι τεχνικοοικονομικά εφικτό (π.χ. ικανοποίηση ζήτησης, ποιοτικών προδιαγραφών, χρόνου παραλαβής), σε εγχώριους προμηθευτές.

H εταιρεία υποχρεούται να λειτουργεί την υφιστάμενη (https://heracles-footprint.gr/) ανοιχτή πλατφόρμα καταγραφής των αέριων ρύπων (σκόνη, NOx, SO2, TOC, NH3, HCl, HF), με ελεύθερη πρόσβαση, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να συγκρίνει τις εκπομπές των αερίων ρύπων κάθε εργοστασίου με τις ημερήσιες οριακές τιμές, όπως αυτές ορίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Εντός εξαμήνου από την έκδοση της απόφασης θα πρέπει να υποβληθεί φάκελος για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ του 2014 που να περιλαμβάνει ισοζύγια μάζας του ημερησίως/ μηνιαίως ή ετησίως καταναλισκόμενου νερού και παραγόμενων υγρών αποβλήτων.

Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπονεί ανά τετραετία επικαιροποιημένη (νέα) μελέτη διασποράς αέριων ρύπων , η οποία και θα δημοσιοποιείται στην ανοιχτή για το κοινό πλατφόρμα της εταιρείας. 

Επίσης, υποχρεούται μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους να υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή Τεχνική Έκθεση με τις ποσότητες των καταναλισκόμενων, στο προηγούμενο έτος, συμβατικών καυσίμων, βιομάζας και εναλλακτικών καυσίμων και την ενεργειακή συμμετοχή του κάθε ενός στο ενεργειακό ετήσιο ισοζύγιο της εγκατάστασης.

Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα ή καταστροφή που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα πρέπει εντός του πρώτου εργάσιμου 24ωρου από την εμφάνιση του περιστατικού να ενημερώσει με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας και να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα.

Το εργοστάσιο τσιμέντου απαλλάσσεται από την υποχρέωση τροποποίησης ΑΕΠΟ για τη δοκιμαστική χρήση νέων εναλλακτικών καυσίμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 90 ημέρες με την προϋπόθεση ταυτόχρονης διενέργειας μετρήσεων και ελέγχων, προκειμένου τα αποτελέσματα της δοκιμής να συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό φάκελο για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να  τηρούνται τα ακόλουθα : 

- Οι εκπομπές σκόνης και αερίων ρύπων (TOC, HCl, SO2, NOx, HF και ΝΗ3) να μετρούνται και να καταγράφονται συνεχώς, με αυτόματα συστήματα συνεχούς καταγραφής. 

- Οι μετρήσεις της περιεκτικότητας των καυσαερίων σε βαρέα μέταλλα, να πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο μέσω διαπιστευμένου εργαστηρίου. Οι μετρήσεις της περιεκτικότητας των καυσαερίων σε διοξίνες και φουράνια να πραγματοποιούνται ανά μήνα λειτουργίας του περιστροφικού κλιβάνου μέσω διαπιστευμένου εργαστηρίου. Τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται στην ανοιχτή πλατφόρμα καταγραφής αερίων ρύπων. 

- Με την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος “chlorine by pass” εξακολουθούν τα ισχύουν οι υφιστάμενες οριακές τιμές εκπομπής αερίων στην ατμόσφαιρα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις επιπτώσεις των εκλυόμενων ρύπων της τσιμεντοβιομηχανίας στην ατμόσφαιρα της Μαγνησίας δεν έχουν καταλαγιάσει από το 2014 οπότε η μονάδα είχε λάβει την άδεια για ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.