Την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης σηματοδοτεί η λήψη, χθες, της πρώτης δόσης από το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Από τα 3,6 δισ. ευρώ, ποσό 1,72 δισ. ευρώ αφορά το σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή επιδοτήσεις) και 1,84 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων.

 

 

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου, χθες δημοσιεύθηκαν πέντε προσκλήσεις, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα: «Πράσινος αγροτουρισμός», «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», «Γενετική βελτίωση ζώων» και «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών».

Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση σειράς έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων είναι:

1. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων (Δ’ φάση), για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

2. Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όπου έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διακηρύξεων.

3. Η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (πρόγραμμα Anti-Nero), μέσω προσκλήσεων από τα τοπικά δασαρχεία.

4. Η ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

5. Οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, όπου στο πλαίσιο της πρόσκλησης ολοκληρώνεται η υποβολή των προτάσεων από τους δήμους.

6. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή έως 30.4.2022, για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους.

7. Μεγάλα ψηφιακά έργα, που εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα, όπως το GOV_ERP - Σύζευξις ΙΙ και η Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

8. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά το ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης).

9. Τα Ερευνητικά Κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.

Αυτά που έρχονται

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν προσκλήσεις για:

*Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών

*Αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (Έξυπνη μεταποίηση)

*Δημιουργία - αναβάθμιση - εξυγίανση βιομηχανικών πάρκων

*Ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

*Το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

*Αντικατάσταση των ταξί με ηλεκτροκίνητα (πράσινα ταξί)

*Το «Φορτίζω παντού», που αφορά τη δημιουργία χιλιάδων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα

*Το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού

Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί πληθώρα προγραμμάτων και δράσεων, που απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, έχουν ενεργοποιηθεί οι εξής δράσεις: 1. Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ. 2. Προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους. 3. Η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες.

Συνολικά, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί περισσότερα από 170 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εκφράζεται υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για το δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» (η πρώτη επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά την ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι»), στο οποίο συμμετέχουν εννέα πιστωτικά ιδρύματα (έξι εγχώρια, η ΕΑΤΕ και δύο διεθνή).

*(Από τη Ναυτεμπορική)