Αισιοδοξία για τα Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου που Διαθέτουμε- Επιτάχυνση Ερευνών σε Έξι Περιοχές Εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Αισιοδοξία για τα Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου που Διαθέτουμε- Επιτάχυνση Ερευνών σε Έξι Περιοχές Εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός
energia.gr
Τρι, 12 Απριλίου 2022 - 12:13

Σε επιτάχυνση των έργων έρευνας για φυσικό αέριο σε συντονισμό με ιδιώτες επενδυτές, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα καθώς η χώρα έχει ως στόχο να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον κ.Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Στόχος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι να γνωρίζουμε έως το 2023 ως χώρα, το κατά πόσον διαθέτουμε ικανοποιητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία να υπάρχει συμφέρον να αντλήθούν, με τα πρώτα σημάδια να κάνουν την κυβέρνηση "αισιόδοξη" σε αυτό το επίπεδο.

Οι έρευνες θα επιταχυνθούν σε έξι περιοχές της χώρας θαλάσσιες και χερσαίες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα Ιωάννινα, το Αιγαίο, ο Κυπαρισσιακός κόλπος και δύο περιοχές νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται σοβαρά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

"Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με επιτελείς της Ελληνικής Ρυθμιστικής Εταιρείας Υδρογοανανθράκων και στελέχη του ενεργειακού κλάδου.

Παράλληλα τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο και δεν ακυρώνεται η στρατηγική της πράσινης μετάβασης, καθώς από τα έσοδα που θα έχουμε από τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η διείσδυση των ΑΠΕ. Ο στόχος μέχρι το 2030 να έχουμε μείωση πάνω από 50% στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει, έτσι κι αλλιώς, πρωταγωνιστικός.

Εξάλλου το ΥΠΕΝ όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο πλαίσιο της προαναφερθείσας σύσκεψης για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία "οικόπεδα", ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφάρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.