Σε 1 δισ. ευρώ «εκτιμώνται» τα EBITDA της εταιρείας το 2023

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως) προχώρησε χθες η Standard & Poor’s.

Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 22 Απριλίου, με το σκεπτικό ότι, εάν χρειαστεί, το Ελληνικό Δημόσιο -που κατέχει το 34% των μετοχών- θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να στηρίξει την επιχείρηση.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η S&P, η σταθερή προοπτική της νέας βαθμολογίας αντανακλά την εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να υλοποιεί το σχέδιο μετασχηματισμού της, εμφανίζοντας υψηλή ρευστότητα, βελτιωμένα περιθώρια και αυξανόμενες επενδύσεις. Επισημαίνει επίσης -μεταξύ άλλων- ότι τα κέρδη της επιχείρησης από τη δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας κατευθύνονται στις επιδοτήσεις και των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι πιθανή φορολόγηση από την κυβέρνηση στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του κλάδου της ενέργειας θα έχει μικρή επίπτωση στη ΔΕΗ, καθώς τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι πολύ χαμηλά.

Ανοδική πορεία

Η S&P προβλέπει διατήρηση της ανοδικής τάσης των επαναλαμβανόμενων ΕΒΙΤDA, με αύξησή τους στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ το 2023 (από 871 εκατ. ευρώ το 2021 και 845 εκατ. το 2020). Προεξοφλεί επίσης σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων από τον επόμενο χρόνο και εφεξής, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) να υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ (από 435 εκατ. ευρώ το 2021). «Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι εστιασμένο στις ΑΠΕ, στην ψηφιοποίηση του δικτύου και στην επέκταση στις γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά επίσης ότι η ισχυρή ρευστότητα και τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη της ΔΕΗ αναμένεται να θωρακίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας έναντι δυνητικών παρενεργειών από την ενεργειακή κρίση που οξύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για την τρέχουσα χρήση, η επιχείρηση θα παραμείνει σχετικά προστατευμένη από τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, εξαιτίας της καθετοποιημένης λειτουργίας της και των στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) που εφαρμόζει. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, εξαιτίας της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Μετασχηματισμός

Η S&P αναφέρει ότι περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ (ευμενές σενάριο) μπορεί να αποφασιστεί αν συνεχιστεί η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της επιχείρησης και η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Στον αντίποδα το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών, την καθυστέρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, την επιβολή ρυθμιστικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους ή τη ρευστότητα της ΔΕΗ και το ενδεχόμενο πώλησης του 34,1% των μετοχών του Δημοσίου.

Τέλος, καταγράφοντας τις κυριότερες πηγές ρευστότητας για τη χρήση του 2022, η S&P κάνει λόγο για διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές ύψους 263 εκατ. ευρώ, 2,8 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο τέλος του έτους (λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. του περασμένου Νοεμβρίου), λειτουργικές ταμειακές ροές προ κεφαλαίων κίνησης ύψους 690 εκατ. ευρώ και τα έσοδα 1,32 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που εισπράχθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά, εντός του 2022 η εταιρεία θα εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ, οι εκροές κεφαλαίων κίνησης εκτιμώνται στα 80 εκατ. κίνησης, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες για την τρέχουσα χρήση εκτιμώνται στα 930 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")