«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα για την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μια κρίσιμη περίοδο»

«Μαζί με τον κεντρικό σταθμό εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια για μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επίσης και ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως και η χώρα του θέλει να συμμετάσχει και να υπάρχει διασύνδεση της σε αυτό το πεδίο, «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την κατάργηση του λιγνίτη και την αντικατάσταση με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές ενέργειας κι αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας, φυσικού αερίου.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας η διασύνδεση με τις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ των χωρών μας. Η πραγματοποίηση αυτού του έργου μάς οδηγεί και σε άλλα ενεργειακά έργα και την βελτίωση του ανταγωνισμού στην περιοχή», σημείωσε.

Όπως και ο Πρόεδρος της Σερβίας, έτσι και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε τη σημασία της βαλκανικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «στους δύσκολους καιρούς, οι φίλοι και οι γείτονες πρέπει να είναι μαζί, να αλληλοβοηθιούνται» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επαφές με τους κ.κ. Μητσοτάκης και Βούτσιτς ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων ενεργειακών πόρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.