«Η σημερινή μέρα θα μείνει μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της συνεργασίας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε, από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην πόλη της Δυτικής Θράκης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ

«Το πρότζεκτ αυτό είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα στην έναρξη υλοποίησης του έργου και σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, λόγω της ρωσικής εισβολής, τέτοιου είδους κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συνεργάζονται και αυτό μπορεί και να βοηθήσει στη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Πέτκοφ και προσέθεσε: «Τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την πίεση που ασκεί η Ρωσία στη Βουλγαρία με τη διακοπή της παροχής του αερίου στη Βουλγαρία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί γιατί είμαστε ανεξάρτητες χώρες και ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

Υπογράμμισε δε, πως «η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και ενάντια στην ΕΕ δεν θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη γι' αυτό».

«Σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτκοφ, «υποστηριζόμενοι από τα ευρωπαϊκά όργανα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία βάζουν τα θεμέλια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας και Βουλγαρίας, που είναι όχι μόνο ενεργειακό έργο αλλά θα αλλάξει και τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήρε, επίσης, τον ρόλο της συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πως «όταν μοιραζόμαστε τις υποδομές στην περιοχή -του αερίου, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων- όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μπορούμε να αποτελέσουμε μια μηχανή για όλη την Ευρώπη».