Νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά τις προσδοκίες για επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού, το μέτρο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο, αν και έχουν ήδη προηγηθεί εννέα μήνες με λογαριασμούς «φωτιά» λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Για το θέμα υπήρξε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας, καθώς στόχος είναι η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων κατά της ακρίβειας στην ενέργεια στα μέσα Μαΐου. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη εντός του Μαΐου και η δεύτερη από τον ερχόμενο Ιούνιο, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη φάση θα έχουμε επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Η δεύτερη φάση θα αφορά τη μείωση των λογαριασμών στο ρεύμα, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η παρέμβαση στο ρεύμα θα είναι οριζόντια και θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας, ενώ θα έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Στόχος είναι η μείωση των τιμών στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 0,15-0,16 ευρώ η κιλοβατώρα.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 600 κιλοβατώρες τον μήνα τον Μάρτιο πλήρωσε 195,84 ευρώ, δηλαδή 62,17 ευρώ για την κατανάλωση και το πάγιο, επιπλέον 173,6 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ 40 ευρώ ήταν η κρατική επιδότηση. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σενάριο για πλαφόν στη χονδρική τιμή, θα πληρώσει λογαριασμό 113 ευρώ: η κατανάλωση και το πάγιο θα διατηρηθεί στα 62,17 ευρώ, αλλά η ρήτρα αναπροσαρμογής θα μειωθεί στα 51 ευρώ και δεν θα υπάρχει κρατική επιδότηση.