Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά επιχείρησε να αλλάξει τον χαρακτήρα και το πρόγραμμα της επίσκεψης. Στο πρόγραμμα Δένδια ήταν συνομιλίες με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μένφι στην Τρίπολη και με τον πρόεδρο της Βουλής, Σαλέχ στη Βεγγάζη

Όμως, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά έστειλε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς για να δει τον Έλληνα ΥΠΕΞ, κάτι που ήταν εκτός συμφωνημένου προγράμματος και προκάλεσε την ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη. Ο Δένδιας μετέβη μέσω FIR Μάλτας στη Βεγγάζη.  

Η πρώτη πράξη παίχθηκε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ,  όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη προσγειώθηκε στην Τρίπολη, προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, όπως είχε προγραμματιστεί. Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όμως τον Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, Νάιλα Αλ Μανγκούς, η οποία στις αρχές Οκτωβρίου 2022 είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, συμπληρωματική του παράνομου μνημονίου του 2019.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

H ανακοίνωση της Αθήνας

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Δένδιας έφτασε στη συνέχεια στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποιήθηκε και η τελετή για τη δωρεά 30.000 εμβολίων κατά της Covid-19. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση».

(η συνέχεια στο slpress.gr)