Ο διευθύνων σύμβουλος της χαλυβουργίας Salzgitter έχει προειδοποιήσει ότι οι μεγάλοι χρήστες ενέργειας της Γερμανίας πρέπει να δεσμευτούν στη χώρα ως βάση για να αποτρέψουν την υφέρπουσα αποβιομηχάνιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο Gunnar Groebler, ο οποίος εντάχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Γερμανίας πριν από δύο χρόνια, είπε 

στους Financial Times ότι εάν οι κατασκευαστές υλικών που χρειάζονται στη βιομηχανία, όπως ο χάλυβας ή τα χημικά, εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους «διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε όλη η αλυσίδα αξίας» της παραγωγής.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς το 32% των βιομηχανικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα τον Αύγουστο δήλωσαν στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) ότι ευνοούν τις επενδύσεις στο εξωτερικό έναντι της εγχώριας επέκτασης - διπλάσιο από το 16% που εντοπίστηκε στην έρευνα του προηγούμενου έτους - εν μέσω ανησυχίας για το μέλλον χωρίς το φθηνό ρωσικό αέριο.

«Εάν ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα, τότε θα αποβιομηχανοποιήσουμε αυτή τη χώρα», είπε ο Γκρόμπλερ, προσθέτοντας ότι «από κοινωνική άποψη, νομίζω ότι και εμείς ως βιομηχανία έχουμε ευθύνη».

Οι δηλώσεις έρχονται σε έναν δύσκολο μήνα για τη γερμανική βιομηχανία, καθώς πολλά μεγάλα έργα που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πολυαναμενόμενες επενδύσεις σε σιδηροδρομικές υποδομές, έχουν τεθεί σε αμφιβολία αφού η κυβέρνηση πάγωσε τις πληρωμές από ένα ταμείο για το κλίμα και τη πράσινη μεταβαση.

Το πάγωμα ακολούθησε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας ότι τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στο ταμείο, που αποσκοπούσε να βοηθήσει στη βιομηχανία απαλλαγής από τον άνθρακα, ήταν παράνομο.

Ο Γκρόμπλερ επιβεβαίωσε ότι εξασφαλίστηκαν 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεων που υποσχέθηκαν οι τοπικές αρχές για να βοηθήσουν την Σάλτσγκιτερ να κατασκευάσει εργοστάσια που μπορούν να λειτουργούν τόσο με φυσικό αέριο όσο και με καθαρότερο υδρογόνο, παρά τα προβλήματα γύρω από το ταμείο για το κλίμα.

Η εταιρεία σχεδιάζει να λειτουργήσει το πρώτο από αυτά τα εργοστάσια μέχρι το 2026.

Η γερμανική χαλυβουργία ποντάρει στη μελλοντική ζήτηση στην Ευρώπη για τον λεγόμενο πράσινο χάλυβα, καθώς διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε μια μετάβαση που τελικά θα την δει να αντικαταστήσει τους φούρνους αερίου με τεχνολογίες που βασίζονται σε καθαρό υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια.

Η Salzgitter, η οποία εδρεύει στα περίχωρα της ομώνυμης πόλης όπου απασχολεί 5.500 άτομα, είναι ανοδική για το μέλλον του χάλυβα μειωμένου άνθρακα και υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιήσει άλλο άνθρακα στην παραγωγή του έως το 2033, όταν αναμένεται να μειώσει αποτύπωμα άνθρακα κατά 95 τοις εκατό.

Παραμένει, ωστόσο, ένα ερώτημα για το πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση για πράσινο χάλυβα εάν καταργηθούν έργα μεγάλης κλίμακας φιλικά προς το περιβάλλον.

«[Το χρηματοδοτικό κενό] ασκεί μεγάλη πίεση και ευθύνη στη γερμανική κυβέρνηση να βρει πραγματικά μια δοκιμαστική λύση, και μάλιστα σχετικά γρήγορα», είπε ο Γκρόμπλερ.

«Θα τους παροτρύνω πραγματικά να μην σταματήσουν το τρένο [της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές] γιατί αν σταματήσουν, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ενέργεια για να ξανακυλήσει...».