Η RWE υπέγραψε συμφωνία με τη Masdar για την κατασκευή υπεράκτιων έργων αιολικής ανάπτυξης 3GW στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή Dogger Bank South (DBS)*. Η Masdar θα έχει το 49% στα έργα ορόσημο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η RWE, με μερίδιο 51%, θα παραμείνει υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των έργων.

Η Masdar αποζημιώνει την RWE για το 49% της Devex και θα αναπτύξει από κοινού το έργο.

Οι εταίροι δημοσιοποίησαν την υπογραφή της νέας συνεργασίας κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο COP28 στο Ντουμπάι, σηματοδοτώντας μια σαφή ένδειξη της δέσμευσης τους για καθαρή ενέργεια.

Η Masdar θα ενταχθεί στο DBS σε ένα βασικό στάδιο της ανάπτυξης των έργων, καθώς πλησιάζουν στο τέλος της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους και τις κοινότητες πριν από την υποβολή Εντολών Συναίνεσης Ανάπτυξης πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2025, τα πρώτα 800 MW ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία το 2029 με στόχο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα έργα μέχρι τα τέλη του 2031.

Το κλείσιμο της συμφωνίας υπόκειται σε συνήθεις εγκρίσεις και αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το έργο στο Dogger Bank βρίσκεται σε ρηχά νερά στη Βόρεια Θάλασσα, πάνω από 100 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή της Αγγλίας, και θα αποτελείται από δύο υπεράκτια αιολικά έργα, το καθένα με μέγεθος 1,5 GW.

Ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE AG δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη Masdar ως συνεργάτη και συνεπενδυτή μας στην παράδοση των έργων μας Dogger Bank South, τα οποία, σε μέγεθος 3 GW, αποτελούν τη μεγαλύτερη υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας της RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο .

«Με τη Masdar, έχουμε έναν ισχυρό και διάσημο συνεργάτη στο πλευρό μας που συμμερίζεται τη φιλοδοξία μας να προωθήσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία της RWE στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είμαστε σε εξαιρετική θέση να υποστηρίξουμε σθεναρά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

*Τα έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων Dogger Bank South (DBS) αναπτύσσονται για μια ρηχή υπεράκτια έκταση της Βόρειας Θάλασσας, γνωστή ως Dogger Bank, που βρίσκεται πάνω από 100 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας.