Στηρίζει τα Σχέδιά της για Εργοστάσιο Τσιπ η Intel, Παρά τις Αναταράξεις της Γερμανικής Οικονομίας

Στηρίζει τα Σχέδιά της για Εργοστάσιο Τσιπ η Intel, Παρά τις Αναταράξεις της Γερμανικής Οικονομίας
energia.gr
Τρι, 5 Δεκεμβρίου 2023 - 18:49

Η Intel εμμένει στα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κατασκευής τσιπ αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις κρατικές επιχορηγήσεις για το έργο, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο «έβαλε εμπόδια» στα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό

Η συμφωνία σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη άμεση ξένη επένδυση στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς η Intel σχεδίαζε να επενδύσει 30 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα 10 δισ. ευρώ σε κρατικές επιχορηγήσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με το έργο μας στο Μαγδεμβούργο [Γερμανία] όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε τη Δευτέρα στη FAZ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Intel που επιβλέπει το έργο, Keyvan Esfarjanai, λέγοντας ότι θα ήταν δαπανηρό και δύσκολο να σταματήσει τώρα το έργο.

Σε πρώτη φάση, το έργο θα προβλέπει την κατασκευή δύο εργοστασίων παραγωγής τσιπ στο Μαγδεμβούργο. Η συμφωνία εντάσσεται σε μια σειρά επενδύσεων από κατασκευαστές τσιπ, όπως η Infineon, η Wolfspeed και το πρώτο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου κολοσσού TSMC στην Ευρώπη, το οποίο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck αποτελεί «απόδειξη» της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας.

Όμως οι κρατικές ενισχύσεις που προορίζονταν για το μεγαλεπήβολο έργο τέθηκαν υπό αμφισβήτηση τον περασμένο μήνα, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη χρήση πολλών ειδικών κονδυλίων από την κυβέρνηση.

«Φυσικά, αναγνωρίζουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Βερολίνο, αλλά είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν», δήλωσε ο Esfarjanai, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.

Οι διαβεβαιώσεις της Intel αποτελούν ευχάριστη είδηση για το Βερολίνο, καθώς το εν λόγω έργο θεωρήθηκε εμβληματικό τόσο για την οικονομική ανάκαμψη της ανατολικής Γερμανίας όσο και για τα κυβερνητικά σχέδια για προσέλκυση βιομηχανιών με προσανατολισμό στο μέλλον και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές υπέγραψαν το έργο τον Ιούνιο παρουσία του καγκελάριου Olaf Scholz και του διευθύνοντος συμβούλου της Intel Pat Gelsinger.

Ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα τέλη του 2024, με τις προκαταρκτικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει, η παραγωγή θα ξεκινήσει ήδη από το 2027.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Scholz έσπευσε να καθησυχάσει τους κατασκευαστές σχετικά με τις επιδοτήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγάλα έργα που έχουμε προγραμματίσει θα προχωρήσουν και πρέπει να προχωρήσουν».

Περίπου τα τρία τέταρτα της προβλεπόμενης χρηματοδότησης της Intel έχουν ήδη εξασφαλιστεί, αφήνοντας μόνο 2,3 δισ. ευρώ αβέβαια προς το παρόν, ανέφερε η FAZ.

(από euractiv.gr)