Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Αιολική Ενέργεια (ETIPWind) ξεκίνησε το νέο της πρόγραμμα έρευνας για την περίοδο από το 2025 έως το 2027. Το Στρατηγικό Πρόγραμμα απαιτεί δημόσιες επενδύσεις 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία αιολικής ενέργειας για την τόνωση της ανάπτυξης μιας ανθεκτικής, ανταγωνιστικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

Στις 4 Δεκεμβρίου, οι Container Terminal Operation Simulation της αιολικής βιομηχανίας, οι εμπειρογνώμονες της αιολικής ενέργειας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν στο εργοστάσιο της ZF Wind Power στο Lommel του Βελγίου για να παρουσιάσουν το νέο ETIPWind Strategic R&I Agenda (SRIA).

Η ατζέντα βασίζεται στο έργο 190 ειδικών του κλάδου και της ερευνητικής κοινότητας.

Η ΕΕ θέλει 420 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030, από 205 GW σήμερα.

Για να αποδώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε πρόσφατα το πακέτο Wind Power Package, το οποίο ορίζει 15 δράσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας.

Για να επιτύχει τους στόχους του 2030, η βιομηχανία πρέπει να επεκτείνει την ευρωπαϊκή παραγωγική της ικανότητα, να προσλάβει και να εκπαιδεύσει επιπλέον 200.000 εργαζομένους και να συνεχίσει να ηγείται της βιωσιμότητας και της ευτυχούς συνύπαρξης με την κοινωνία και τη φύση.

Το ETIPWind Στρατηγικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας υποστηρίζει πέντε προτεραιότητες.

Πρέπει να επιταχύνουν την εκβιομηχάνιση και να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, να βελτιστοποιήσουν και να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω την O&M περιουσιακών στοιχείων, να επιτύχουν ταχύτερη και ευρύτερη ενοποίηση συστημάτων αιολικής ενέργειας, να αναπτύξουν μια βιώσιμη και κυκλική αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να προσελκύσουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και να εξασφαλίσουν μια ευτυχισμένη συνύπαρξη με την κοινωνία.

Ο Bernd Biervert, Επικεφαλής Μονάδας Έρευνας και Καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε: «Το Στρατηγικό Πρόγραμμα Ε&Κ του ETIPWind είναι μια πολύ επίκαιρη και πολύτιμη συμβολή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαδικασία συν-δημιουργίας των επόμενων προγραμμάτων εργασίας Horizon Europe».

Ο Johan Hanssens, Γενικός Γραμματέας Οικονομίας, Επιστήμης και Καινοτομίας στο Φλαμανδικό Υπουργείο Οικονομίας, Καινοτομίας, Εργασίας, Κοινωνικής Οικονομίας και Γεωργίας, πρόσθεσε: «Η μετασχηματιστική καινοτομία προς τη βιωσιμότητα βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας.

"Το προτεινόμενο πρόγραμμα Ε&Κ του ETIPWind θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των οραμάτων μεταξύ των παραγόντων και στον σχεδιασμό καλύτερων πολιτικών."