Μια άλλη μέρα, άλλο ένα κεφάλαιο στην εβδομαδιαία απεργία στην Tesla στη Σουηδία – αλλά αυτή τη φορά ένα συνδικάτο στη Δανία λέει ότι θα σταματήσει να εκφορτώνει και να μεταφέρει οχήματα Tesla στη Σουηδία καθώς συμμετέχει σε μια απεργία συμπαράστασης με την IF Metall, σχηματίζοντας την αρχή μιας σκανδιναβικής αποκλεισμός λιμανιού κατά της Tesla.

Συγκεκριμένα λιμενικοί και οδηγοί στο σωματείο 3F της Δανίας εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι θα λάβουν μέτρα κατά της Tesla, πράγμα που σημαίνει ότι η Tesla δεν μπορεί πλέον να παρακάμψει τον αποκλεισμό από τους Σουηδούς λιμενεργάτες μέσω μιας παράκαμψης προς τα λιμάνια της Δανίας, αναφέρει το Bloomberg. Το Σωματείο Εργαζομένων στις Μεταφορές της Φινλανδίας θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για να καθορίσει επίσης τη δράση τους. Οι Νορβηγοί λιμενεργάτες είπαν ότι και αυτοί θα αρνηθούν να ξεφορτώσουν τα οχήματα της Tesla που κατευθύνονται προς τη Σουηδία.

Οι σκανδιναβικές χώρες απειλούν να μπλοκάρουν τις αποστολές της Tesla στη Σουηδία

Εάν όλα τα Σκανδιναβικά συνδικάτα μεταφορών ενταχθούν στον αποκλεισμό κατά της Tesla –ένα πολύ πιθανό σενάριο όπως φαίνεται– αυτό θα σήμαινε ότι η μόνη επιλογή (εκτός φυσικά από την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης) είναι η παράδοση οχημάτων με φορτηγά από τη Γερμανία. Υπολογίζοντας την απόσταση από το Giga του Βερολίνου της Tesla μέχρι το Μάλμε, μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη που διασχίζει τη γέφυρα Øresund από τη Δανία, είναι περίπου επτά ώρες οδικώς μονή διαδρομή. Φυσικά, κάθε φορτηγό μπορούσε να μεταφέρει μόνο λίγα οχήματα σε σύγκριση με τη χωρητικότητα ενός πλοίου.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 130 μηχανικοί στη Σουηδία που ανήκουν στο συνδικάτο IF Metall και σέρβις αυτοκινήτων Tesla προχώρησαν σε απεργία αφού η εταιρεία απέρριψε το αίτημά τους για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έκτοτε, χιλιάδες εργαζόμενοι στη Σουηδία έχουν ενταχθεί, από λιμενεργάτες μέχρι έμποροι αυτοκινήτων έως ακόμη και ταχυδρομικοί υπάλληλοι που αρνούνται να αγγίξουν οτιδήποτε σχετίζεται με την Tesla μέχρι να υπογράψει η Tesla τη συλλογική σύμβαση εργασίας με την IF Metall. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είναι διαβόητος κατά των συνδικάτων και έχει περιγράψει τις ενέργειες στη χώρα ως «παράφρονες».

Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla υπέβαλε δίδυμες αγωγές κατά της Σουηδικής Υπηρεσίας Μεταφορών και της ταχυδρομικής υπηρεσίας της χώρας, αφού οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παραδώσουν πινακίδες για τα αυτοκίνητά της, με ένα δικαστήριο στη Σουηδία να υποστηρίζει την Tesla. Ώρες μετά την κατάθεση, το δικαστήριο πρότεινε προσωρινή διαταγή να παραδοθούν οι πινακίδες στην εταιρεία εντός μιας εβδομάδας. Η δεύτερη αγωγή κατά της PostNord, η οποία εμποδίζει επίσης άλλες παραδόσεις και αλληλογραφία για την Tesla, εξακολουθεί να αναμένει δικαστική απόφαση αυτή την εβδομάδα.

Αν και δεν αρέσει στην Tesla, τα συνδικάτα αποτελούν ουσιαστικό μέρος του σουηδικού μοντέλου εργασίας, με περίπου το 90% του εργατικού δυναμικού να προστατεύεται από συλλογικές συμβάσεις που λειτουργούν για την τυποποίηση των αμοιβών, της ασφάλισης και των συντάξεων, καθώς και για την προστασία των συνθηκών των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές στη Δανία λένε ότι θα ξεκινήσουν τη δράση τους κατά της Tesla σε δύο εβδομάδες μετά από μια υποχρεωτική περίοδο προειδοποίησης δύο εβδομάδων.