Η DEREX έχει εγκαταστήσει ένα πλωτό ηλιακό πάρκο στη Λετονία. Το έργο των 2,1 MW θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Sloka, που διευθύνεται από την εταιρεία ύδρευσης Jurmalas Udens στη Jurmala. Το σύστημα θα είναι έτοιμο για ανάπτυξη έως το τέλος του 2023. Το πλωτό σύστημα σχεδιάστηκε από την Sungrow. Οι ηλιακές μονάδες 

 

που χρησιμοποιούνται στον σταθμό παραγωγής ενέργειας — RECOM Panther 550Wp Half Cut μονόπλευρες ηλιακές μονάδες διπλού γυαλιού χωρίς πλαίσιο — κατασκευάστηκαν από την RECOM Technologies.

Το εργοστάσιο Sloka καταναλώνει το 40% των συνολικών ενεργειακών δαπανών της Jurmalas Udens. Η εγκατάσταση του ηλιακού σταθμού θα επιτρέψει στην εγκατάσταση να παράγει τη δική της ενέργεια, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της μητρικής της εταιρείας και μειώνοντας την εξάρτηση του οργανισμού από τις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς ενέργειας.

«Οι πλωτοί σταθμοί δεν έχουν κερδίσει ακόμη σημαντική δημοτικότητα στη Λετονία και την Βαλτική γενικότερα, αν και αυτή είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τα εύθραυστα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζουν την περιοχή», δήλωσε η Yulia Nikulina, project manager και διευθύντρια του τμήματος πράσινης ενέργειας DEREX και πρόσθεσε «Τα ''ηλιακά νησιά'' στο νερό προστατεύουν την επιφάνεια από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της υποβρύχιας βλάστησης και διατηρώντας την ισορροπία και την καθαρότητα του υδάτινου οικοσυστήματος. Επιπλέον, το υδάτινο περιβάλλον είναι βέλτιστο για τα ίδια τα πάνελ, καθώς το φυσικό αποτέλεσμα ψύξης του νερού βοηθά τον σταθμό να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία. Ακόμη υψηλότερη απόδοση του σταθμού επιτυγχάνεται με δίπλευρα πάνελ (δύο όψεων), τα οποία απορροφούν την αντανάκλαση του ήλιου από την επιφάνεια του νερού.»