Πριν από το 2014 είχε αρχίσει ο σχεδιασμός της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η προετοιμασία ωστόσο διακόπηκε λόγω του τότε πολέμου, αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εδρεύουσας στο Λονδίνο σαουδαραβικής εφημερίδας Asharq Al-Awsat

Οι μη κατονομαζόμενες πηγές αναφέρουν στο δημοσίευμα πως στην επιχείρηση της Χαμάς ενεπλάκησαν μέλη της «Επίλεκτης Μονάδας» από διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και πέρασαν από εκτεταμένη εκπαίδευση επί σειρά ετών. Η επιχείρηση προετοιμαζόταν με άκρα μυστικότητα, χωρίς τα μέλη να γνωρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή το ακριβές σχέδιο της επίθεσης.

Το σχέδιο διακόπηκε το 2014 με την τότε σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και επανήλθε μετά την επιχείρηση «Ξίφος της Ιερουσαλήμ» το 2021. Ακόμη και οι αρχηγοί διαφόρων ταξιαρχιών που δρούσαν στη Λωρίδα της Γάζας δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες ή τα σχέδια της επίθεσης, έχοντας περιορισμένη πληροφόρηση. Οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς όπως ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Σαλέχ αλ Αρούρι, πληροφορήθηκαν την επικείμενη επίθεση, χωρίς λεπτομέρειες, λίγες ώρες πριν.

Ο χρόνος της επίθεσης επιλέχτηκε από πέντε άτομα: τον Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τον Μοχάμεντ αλ Ντεΐφ επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, τον Μοχάμεντ Σινουάρ (αδελφό του Γιαχία), ο οποίος καταζητείτο από το Ισραήλ και ήταν βασικός βοηθός του. Οι άλλοι δύο, ο Ρούχι Μουστάχα, στενός συνεργάτης του Σινουάρ, και ο Αϊμάν Νοφάλ, στενός βοηθός του Αλ Ντεΐφ και πρώην επικεφαλής πληροφοριών των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, εξοντώθηκαν από το Ισραήλ στον τρέχοντα πόλεμο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η 7η Οκτωβρίου επιλέχτηκε γιατί ήταν Σάββατο (ημέρα αργίας για το Ισραήλ) και υπήρχε σχετική ηρεμία στα σύνορα. Η διαταγή δόθηκε τα μεσάνυχτα, παραμονή της επίθεσης. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μία σημαντική επίθεση και απαγωγή στρατιωτών, αναπάντεχα γεγονότα ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατέστησαν ευρύτερη την επιχείρηση. Δεν υπάρχει αναφορά αν ο σχεδιασμός περιλάμβανε απαγωγή και δολοφονίες αμάχων.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Χαάρετς, ο Άμι Αγιαλόν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ, ζητά να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως περί τους 7.000 Παλαιστινίους κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 200 παιδιών και 62 γυναικών.

Μπλίνκεν - Αμπάς

Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο τμήμα του επιδιωκόμενου παλαιστινιακού κράτους, διαμήνυσε χθες στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στη Ραμάλα, μετά τις επαφές που είχε προχθές με την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, ανέφερε πως Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν τις αμερικανικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη και να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων στη Γάζα. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης «διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αν εφαρμοστούν, θα ωφελήσουν τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")