Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο, δήλωσε στο Νταβός ο νούμερο δύο ηγέτης της χώρας, πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ, καθώς προσπαθούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ανάκαμψή της χώρας του από την πανδημία Covid-19. Στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Λι κάλεσε επίσης τον κόσμο να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως "έλλειμμα εμπιστοσύνης" μεταξύ των εθνών

και, σε μια συγκεκαλυμμένη σπόντα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η "πολυμέρεια" δεν σημαίνει ότι μόνο λίγες χώρες μπορούν να θέτουν τους κανόνες.

Ο Λι είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας πέρυσι - μια άνοδος από το ποσοστό του 3% το 2022 όταν η χώρα επλήγη από εκτεταμένα lockdown Covid - επιτεύχθηκε χωρίς να καταφύγει σε «τεράστια κίνητρα» και η οικονομία έκανε «σταθερή πρόοδο».

«Δεν επιδιώξαμε τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη συσσωρεύοντας μακροπρόθεσμους κινδύνους, αλλά επικεντρωθήκαμε στην ενίσχυση των εσωτερικών παραγόντων», είπε. «Ακριβώς όπως ένας υγιής άνθρωπος έχει συχνά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, η κινεζική οικονομία μπορεί να χειριστεί τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Η συνολική τάση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης δεν θα αλλάξει».

Ο στόχος ανάπτυξης 5% του Πεκίνου για το 2023 ήταν ο χαμηλότερος της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Η ανάδυση της οικονομίας από τον Covid παρεμποδίστηκε από τη βαθιά επιβράδυνση των ακινήτων, την πτώση των εξαγωγών και την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρέμβει με μέτρα τόνωσης, αν και δεν ανταποκρίθηκε στα δημοσιονομικά πακέτα «μπαζούκα» που είχε εφαρμόσει σε κρίσεις στο παρελθόν.

Το ποσοστό ανάπτυξης 5,2%, το οποίο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, κολακεύεται από το χαμηλό αποτέλεσμα βάσης το 2022, ήταν σύμφωνο με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το Πεκίνο θα θέσει και φέτος τον επίσημο στόχο για την ανάπτυξη στο 5%, ένας στόχος που, όπως είπαν, θα είναι πιο δύσκολος λόγω της υπερφόρτωσης της αγοράς ακινήτων και των αποπληθωριστικών πιέσεων.

Αλλά ο Λι είπε στο κοινό ότι η οικονομία της Κίνας ήταν παρόμοια με την «πεζοπορία στις Άλπεις».

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας μου είπαν ότι για να εκτιμήσεις πλήρως τη μαγευτική ομορφιά των Άλπεων πρέπει να κάνεις σμίκρυνση και να κοιτάξεις από μακριά», είπε. «Όπως το βλέπω, είναι με τον ίδιο τρόπο με την κινεζική οικονομία, πρέπει κανείς να διευρύνει το όραμα και να έχει μια πανοραμική άποψη». . . καταλάβετε πραγματικά πού είναι τώρα και πού πηγαίνει».

Η ανακοίνωση του Λι για το ποσοστό του ΑΕΠ εξέπληξε τους οικονομολόγους, οι οποίοι προετοιμάζονταν για την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων την Τετάρτη από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

«Η Κίνα ήταν ένα μέρος όπου ήξερες πότε θα δημοσιευόταν κάτι τέτοιο, αλλά αυτό έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε η Alicia García-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis, η οποία περιέγραψε την απόφαση να ανακοινωθεί ο αριθμός ως ...αιφνιδιασμό.

Ο Λι είπε ότι η απόδοση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα ήταν περίπου 9% και η χώρα παρέμεινε ανοιχτή στις διεθνείς επιχειρήσεις.

«Η επιλογή της κινεζικής αγοράς δεν είναι ρίσκο, αλλά ευκαιρία. Έτσι, αγκαλιάζουμε τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις όλων των χωρών με ανοιχτές αγκάλες», είπε.

Σχετικά με την πολυμέρεια, είπε ότι η Κίνα πιστεύει στον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζει την κυριαρχία όλων των εθνών. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επικρίνει το Πεκίνο επειδή δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λι χρησιμοποίησε την ομιλία του για να κάνει μια κρυφή επίθεση σε αυτό που η Κίνα θεωρεί ως ηγεμονία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Το ερώτημα είναι, τι είναι η αληθινή πολυμέρεια;» αυτός είπε. «Ποιος θα βάλει τους κανόνες; Ποιοί είναι οι κανόνες; Εάν οι κανόνες ορίζονται από ορισμένες ή λίγες χώρες, τότε πρέπει να βάλουμε εισαγωγικά στην πολυμερή προσέγγιση, επειδή θα εξακολουθεί να είναι μονομερής χαρακτήρας».

Ο Λι προέτρεψε επίσης μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών σχετικά με τις μακροοικονομικές πολιτικές, μια αναφορά στις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να μειώσουν την εξάρτηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους από την Κίνα.

Η Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μίλησε μετά τον Λι, απάντησε:"Θέλουμε να πούμε στους Κινέζους φίλους μας, ότι δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε, αλλά πρέπει να μειώσουμε το ρίσκο στις αλυσίδες εφοδιασμού μας με κάποιους τρόπους".

Η Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η Κίνα προετοιμάζει ελέγχους εξαγωγών σε τρία μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ημιαγωγών - γερμάνιο, γάλλιο και γραφίτη - και ότι αυτό «δεν ήταν οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

«Είμαστε λοιπόν σε έντονες συζητήσεις για αυτό το σημείο»,τόνισε. «Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς και πολύ ανοιχτοί». . . είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ώστε να μπορούμε να τα λύσουμε».