Σε έναν διαγωνισμό που προσέλκυσε πολλούς διεθνείς πλειοδότες στον Καναδά, η Damen Shipyards κέρδισε τη σύμβαση για την κατασκευή και την προμήθεια τεσσάρων, πλήρως ηλεκτρικών, επιβατηγών οχηματαγωγών οχηματαγωγών (FB) για την BC Ferries. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για κοντινά ταξίδια στα παράκτια ύδατα της Βρετανικής Κολομβίας (BC). Αυτή η παραγγελία θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των πλοίων

που έχει προμηθεύσει η Damen στην BC Ferries τα τελευταία χρόνια σε δέκα. Ωστόσο, αυτές οι τελευταίες προσθήκες θα είναι οι πρώτες που θα λειτουργούν με 100% ηλεκτρική ενέργεια.

Τα πλοία θα βασίζονται στο μοντέλο RoRo 8117 E3 διπλής κατηγορίας Island της Damen. Το καθένα θα μπορεί να μεταφέρει έως και 47 οχήματα και 390 επιβάτες. Οι μπαταρίες χωρητικότητας 2.000 κιλοβάτ θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική ενέργεια των πλοίων. Η ταχεία επαναφόρτιση με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιείται κατά την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών και των οχημάτων των πορθμείων σε κάθε άκρο. Κάθε σκάφος θα έχει επίσης εγκατεστημένους βοηθητικούς κινητήρες ντίζελ για εφεδρική χρήση.

Ο εξοπλισμός φόρτισης στην ξηρά θα παρέχεται επίσης από την Damen. Ηγέτης στον τομέα αυτό, αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που η Damen παρέχει αυτήν την υπηρεσία, η πρώτη επίσης στον Καναδά, από το 2021, για δύο υβριδικά πλοία Damen που παραδόθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών του Οντάριο. Ακολούθησαν έργα στην Κοπεγχάγη (Δανία) και στο Ντόρντρεχτ της Ολλανδίας.

 

Τα τέσσερα πλοία έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους έως το 2027 με δύο πλοία το καθένα στα δρομολόγια που συνδέουν το λιμάνι Nanaimo και το νησί Gabriola και το Campbell River και το νησί Quadra.