Με παραινέσεις για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας «γροθιά στο στομάχι», λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση είναι ένα παλαιστινιακό κράτος με μια κυβερνητική δομή «που δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και εργάζεται με το Ισραήλ για να είναι αποτελεσματική».

«Τα δεινά μού ραγίζουν την καρδιά», είπε στη διάρκεια μιας βασικής συνεδρίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει».

Ο Μπλίνκεν είπε πως η Ουάσιγκτον ακούει σχεδόν από κάθε χώρα στη Μέση Ανατολή πως θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι στο τραπέζι στις συνομιλίες για το πώς θα επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τους ενόπλους της Χαμάς στη Γάζα.

«Υπάρχει μια μεγαλύτερη από ποτέ έμφαση στη σύμπραξη με τις ΗΠΑ», είπε ο Μπλίνκεν στο ακροατήριο του πάνελ του φόρουμ του Νταβός.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε πως δεν είναι ορατή καμία άμεση προοπτική για κατάπαυση του πυρός, αν και, όπως είπε, οι ΗΠΑ ήταν πάντοτε ανοικτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στη δική του παρέμβαση στο Νταβός, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως οι εμπόλεμες πλευρές στη Γάζα ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, απευθύνοντας έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία.

Οι εμπόλεμες πλευρές «αγνοούν το διεθνές δίκαιο, ποδοπατούν τις Συμβάσεις της Γενεύης και παραβιάζουν ακόμη και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Γκουτέρες. «Ο κόσμος παρακολουθεί καθώς άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώνονται, σακατεύονται, βομβαρδίζονται, εκδιώκονται από τα σπίτια τους και στερούνται την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και μια διαδικασία που οδηγεί σε διαρκή ειρήνη για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους βασισμένη στη λύση των δύο κρατών», κατέληξε.

O πρόεδρος του παλαιστινιακού επενδυτικού ταμείου Μοχάμαντ Μουστάφα ανέφερε στο Φόρουμ του Νταβός πως η ανοικοδόμηση των κατοικιών στη Γάζα θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια. Πρόσθεσε δε πως οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα είναι τεράστιες και οι χρηματοοικονομικές ανάγκες σημαντικές.

Σταματάμε αν σταματήσετε, δηλώνει το Ιράν

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε πως οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των συμφερόντων του από τον «Άξονα της Αντίστασης» θα σταματήσουν αν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, προειδοποιώντας πως η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Ο τερματισμός της γενοκτονίας στη Γάζα θα οδηγούσε στο τέλος των στρατιωτικών ενεργειών και κρίσεων στην περιοχή», ανέφερε. «Η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τις εξελίξεις στη Γάζα και όλοι θα υποφέρουν αν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα δεν σταματήσουν... Όλα τα μέτωπα (αντίστασης) θα παραμείνουν ενεργά» κατέληξε.

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη εξαπέλυσε χθες αεροπορική επίθεση και κατά του Πακιστάν, με στόχο, όπως ανακοίνωσε το Ιράν, το γενικό επιτελείο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ-Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης στα αραβικά), σε απάντηση σε μια «επίθεση εναντίον της ασφάλειας» του Ιράν.

Η Τζάις αλ-Αντλ, η οποία σχηματίσθηκε το 2012, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τεχεράνη και τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος.

Το Πακιστάν ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη, αναφέροντας πως από το πλήγμα του Ιράν κατά του εδάφους του σκοτώθηκαν δύο παιδιά. «Η κατάφωρη παραβίαση χθες της κυριαρχίας του Πακιστάν από το Ιράν είναι (...) αντίθετη στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουμτάζ Ζαχρά Μπαλόχ.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει στον απεσταλμένο του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, ο οποίος επισκέπτεται την πατρίδα του, να επιστρέψει.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")