OPEC: Αύξησε την Παραγωγή Αργού τον Δεκέμβριο – Τι Προβλέπει για την Παγκόσμια Ζήτηση του 2024 & 2025

OPEC: Αύξησε την Παραγωγή Αργού τον Δεκέμβριο – Τι Προβλέπει για την Παγκόσμια Ζήτηση του 2024 & 2025
energia.gr
Παρ, 19 Ιανουαρίου 2024 - 14:03

Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών-μελών του OPEC αυξήθηκε κατά 73.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο toy 2023, φτάνοντας τα 26,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη

Όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η Νιγηρία και το Ιράκ σημείωσαν αύξηση της παραγωγής, συνεισφέροντας επιπλέον 100.000 και 23.000 βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η πτώση της παραγωγής σε Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Ιράν, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά 23.000 βαρέλια την ημέρα, 11.000 βαρέλια την ημέρα και 12.000 βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα, αντιστάθμισαν αυτά τα κέρδη.

Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 26,5% τον Δεκέμβριο εν μέσω γενικής κάμψης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία αποκάλυψαν μείωση κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια παραγωγή υγρών, κατά μέσο όρο 100,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον Δεκέμβριο. Η παραγωγή υγρών εκτός OPEC, πλην Ρωσίας και ΗΠΑ, παρουσίασε σημαντική πτώση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, κατά μέσο όρο 74,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η μείωση αυτή εξισορροπήθηκε εν μέρει από τις αυξήσεις στην Λοιπή Ευρασία και στον Καναδά.

Ο συνολικός παγκόσμιος αριθμός εξεδρών πετρελαίου τον Δεκέμβριο υπολογίζεται σε 1.803, σημειώνοντας μείωση κατά 62 εξέδρες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι χώρες του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών αντιπροσώπευαν 420 από αυτές τις εξέδρες, με μείωση κατά 19 εξέδρες, ενώ στις χώρες εκτός OPEC παροπλίστηκαν 43 εξέδρες.

Τι προβλέπει ο OPEC για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2024 και το 2025

Η πρόβλεψη του OPEC για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 παραμένει σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα.

Στην αύξηση αυτή αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν κυρίως χώρες εκτός ΟΟΣΑ που συνεισφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται να αγγίξει τα 104,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, η ισχυρή οδική κινητικότητα —συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ντίζελ για οδικές μεταφορές και των φορτηγών—καθώς και η υγιής βιομηχανική, οικοδομική και γεωργική δραστηριότητα—ιδιαίτερα σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ— συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης.


Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 και 2025 σύμφωνα με την έκθεση του OPEC για τον Ιανουάριο του 2024 (πηγή: OPEC)

Οι προσθήκες παραγωγικής ικανότητας και τα πετροχημικά περιθώρια σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, κυρίως στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Για το 2025, η έκθεση προβλέπει ισχυρή άνοδο της ζήτησης κατά 1,8 εκατομμυρίων βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση. Η περιοχή εκτός ΟΟΣΑ αναμένεται να συνεισφέρει 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ο ΟΟΣΑ προβλέπεται να προσθέσει 100.000 βαρέλια ημερησίως σε αυτήν την αύξηση. Η έκθεση, ωστόσο, προειδοποιεί για αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων.

Η Κίνα πρωτοστατεί στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Η Κίνα αναμένεται να ηγηθεί της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024. Παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας σε σύγκριση με το 2023, η ζήτηση πετρελαίου στην ασιατική οικονομική υπερδύναμη αναμένεται να υποστηριχθεί από συνεχείς υγιείς δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας και μεγαλύτερη ζήτηση στον πετροχημικό τομέα.

Η άρση της απαγόρευσης του υπερπόντιου ομαδικού τουρισμού στην Κίνα αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, ενισχύοντας τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών.

Η επέκταση της πετροχημικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα με την έναρξη του συγκροτήματος διύλισης του εργοστασίου Yulong Petrochemical, αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για νάφθα και άλλες πετροχημικές πρώτες ύλες. Συνολικά, η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 630.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση το 2024.