Προς Εβδομαδιαία Κέρδη οι Τιμές του Πετρελαίου Λόγω Εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Προς  Εβδομαδιαία Κέρδη οι Τιμές του Πετρελαίου Λόγω Εντάσεων στη Μέση Ανατολή
energia.gr
Παρ, 19 Ιανουαρίου 2024 - 15:58

Ελάχιστη υποχώρηση σημειώνει το πετρέλαιο το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς οδεύει σε κέρδη σε επίπεδο εβδομάδος, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις διαταραχές στην παραγωγή αργού λόγω του ψύχους που επικρατεί στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο σήμερα, οι οποίες εξισορρόπησαν τις ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας

Το Πακιστάν εξαπέλυσε επιδρομές ενάντια σε αυτονομιστές μαχητές εντός του Ιράν την Πέμπτη στο πλαίσιο επίθεσης αντιποίνων, ενώ, την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πλήγματα εναντίον των Χούτι, οι οποίοι βάλλουν εναντίον πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Έται, τα συμβόλαια του Brent μειώθηκαν κατά 15 σεντς, ή 0,2%, φτάνοντας στα 78,95 δολάρια το βαρέλι στις 13:29 ώρα Γκρήνουιτς (ή 15:29 ώρα Ελλάδος), ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI υποχωρούσαν κατά 18 σεντς, στα 73,90 δολάρια.

«Ενώ η τιμή του αργού παραμένει ευαίσθητη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αγορά πετρελαίου παραμένει καλά ισορροπημένη», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA. «Οι διαταραχές του εφοδιασμού παραμένουν κίνδυνος που ευνοεί την άνοδο των τιμών, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι που ευνοούν την πτώση τους, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας οικονομίας».

Το premium του συμβολαίου του πρώτου μήνα με το Brent στο εξάμηνο συμβόλαιο αυξήθηκε έως και στα 2,15 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI αναμένεται να έχει άνοδο περίπου 1,6%, ενώ το Brent αναμένεται να σημειώσει άνοδο λιγότερο από 1%. Και οι δύο δείκτες ανέβηκαν την Πέμπτη, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αύξησε την πρόβλεψή του για άνοδο στη ζήτηση πετρελαίου το 2024. Παρά την πρόβλεψή του για την μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, η πρόβλεψη του ΙΕΑ είναι η μισή σε σχέση με εκείνη του OPEC.

Ο ΙΕΑ, που εδρεύει, στο Παρίσι, ανέφερε επίσης ότι - εκτός ενδεχόμενων σημαντικών διαταραχών στις ροές - η αγορά φαίνεται αρκετά καλά εφοδιασμένη το 2024. «Η πρόβλεψη για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παραμένει ασαφής, με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα ερευνητικά ιδρύματα να παρέχουν πολύ διαφορετικές προβλέψεις», δήλωσε ο αναλυτής Bjarne Schieldrop της SEB.

Ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου, οι διακοπές εφοδιασμού συνεχίζονται στη Λιβύη και περίπου το 40% των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, μια πολιτεία των ΗΠΑ κορυφαία στην παραγωγή πετρελαίου, παραμένει εκτός λειτουργίας από την Τετάρτη λόγω του ακραίου ψύχους.