Καθώς οι χώρες εντείνουν την εξερεύνηση των πολικών περιοχών της Γης, η Κολομβία έχει ξεκινήσει τη 10η αποστολή της στην Ανταρκτική. Τους επόμενους τρεις μήνες, Κολομβιανοί ερευνητές στο επιστημονικό πλοίο της χώρας ARC Simon Bolivar θα πραγματοποιήσουν 11 ερευνητικά έργα, κυρίως για να εξερευνήσουν και να αναλύσουν τα ωκεάνια ρεύματα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ήπειρο.

Το σκάφος φιλοξενεί επίσης διεθνείς ερευνητές από τέσσερις άλλες χώρες για την υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας και της επιστημονικής ανταλλαγής.

Η αποστολή της Κολομβίας σηματοδοτήθηκε επίσημα τον περασμένο μήνα σε μια τελετή στο λιμάνι της Μπουεναβεντούρα στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο.

«Εάν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν, η θάλασσα θα ανέβει επηρεάζοντας πολλές παράκτιες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποχωρήσουμε εάν δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε αυτή την κλιματική κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος Γκουστάβο στην τελετή, τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης της επιστημονικής γνώσης για τις πολικές περιοχές.

Μερικά από τα αξιοσημείωτα έργα που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής περιλαμβάνουν ένα από έναν ερευνητή του Ισημερινού, το οποίο περιλαμβάνει μοντελοποίηση των οικοσυστημάτων της Ανταρκτικής χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης.

«Η Ανταρκτική είναι το ψυγείο του κόσμου. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το παγκόσμιο ψυγείο και πώς αυτή επηρεάζει ολόκληρη την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών στη θάλασσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εκουαδόρης ερευνητής Pablo Araujo, από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Εκουαδόρ.

Το Ινστιτούτο Ανταρκτικής του Ισημερινού έχει έναν ερευνητικό σταθμό στο νησί Γκρίνουιτς, ο οποίος παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, μια τουρκική αποστολή στο ARC Bolivar θα μελετήσει την παρουσία έμμονων οργανικών ρύπων, που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων και πλαστικών. Αυτό θα βοηθήσει στη μέτρηση του αντίκτυπου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον της Ανταρκτικής.

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια αύξηση στις πολικές αποστολές, με χώρες να αγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή. Αυτές οι παγκόσμιες πολιτικές προκλήσεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το τέλος της εξαιρετικότητας της Ανταρκτικής, που ορίζεται ως η σχετική ανοσοποίηση της ηπείρου τις τελευταίες επτά δεκαετίες από εξωτερικά γεωπολιτικά ζητήματα, σύμφωνα με ανάλυση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.