Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανοίξει διαγωνισμό για δύο νέες υπεράκτιες αιολικές περιοχές, για τις οποίες η χώρα θα ορίσει τους νικητές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στις 19 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας και το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού προκήρυξαν τον διαγωνισμό για μια υπεράκτια τοποθεσία

αιολικής ενέργειας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στα ανοικτά των ακτών του Νομού Αομόρι, και μια τοποθεσία ανοιχτά την ακτή της πόλης Γούζα.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός έως τις 19 Ιουλίου και οι νικητές για τις δύο τοποθεσίες θα επιλεγούν έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού, οι δύο τοποθεσίες ορίστηκαν για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη τον Οκτώβριο του 2023, με τη δημόσια διαβούλευση να έχει πραγματοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες.

Η έναρξη του διαγωνισμού για τις δύο νέες περιοχές έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των νικητών της προηγούμενης δημοπρασίας της ιαπωνικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2023, όπου τρεις κοινοπραξίες, μία υπό την ηγεσία της JERA, μία από την Sumitomo Corporation και μία από τη γερμανική RWE, επιλέχθηκαν για να αναπτύξουν έργα στις επαρχίες Akita, Nagasaki και Niigata.

Η Ιαπωνία έχει επίσης δημοπρατήσει μια άλλη, τέταρτη τοποθεσία σε αυτόν τον γύρο, αλλά ο νικητής για αυτήν την τοποθεσία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.