Ανοδικά οι Τιμές του Πετρελαίου Καθώς οι Γεωπολιτικές Προκλήσεις Φαίνονται Ισχυρότερες Από τις Τάσεις για Μείωση στη Ζήτηση

Ανοδικά οι Τιμές του Πετρελαίου Καθώς οι Γεωπολιτικές Προκλήσεις Φαίνονται Ισχυρότερες Από τις Τάσεις για Μείωση στη Ζήτηση
energia.gr
Δευ, 22 Ιανουαρίου 2024 - 19:05

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του αργού τη Δευτέρα, καθώς οι traders στάθμισαν τον αντίκτυπο των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία στην προσφορά πετρελαίου έναντι των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που περιορίζουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Έτσι, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε κατά 1,21 σεντς, φτάνοντας τα 79,77 δολάρια το βαρέλι

στις 16:35 ώρα Γκρήνουιτς (18:35 ώρα Ελλάδος), Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό WTI για παραδόσεις Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 1,52 δολ. στα 74,93 δολ. το βαρέλι.

«Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί λίγο, είναι περίεργο ότι δεν έχουν αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένης της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Reuters ο Gary Dugan, επικεφαλής επενδύσεων της Dalma Capital.

Εν μέρει η αιτία για την οποία οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υπό έλεγχο θα μπορούσε να είναι η προσδοκία της αγοράς ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάπαυλας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ οι επιθέσεις από τους Χούθι, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεχίζονται παρά τα αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Novatek αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες εργασίες στον τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων της Βαλτικής Θάλασσας λόγω πυρκαγιάς, ανέφερε την Κυριακή, η οποία προκλήθηκε από επίθεση με drone. Η φωτιά έχει σβήσει, δήλωσαν οι τοπικές αρχές τη Δευτέρα.

Τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβραδύνουν τις τιμές, σύμφωνα με τον αναλυτή της IG Tony Sycamore. Η παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλότερη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη είναι μικτές και τα στοιχεία για το ΑΕΠ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, όπως σημειώνει. «Οι επενδυτές θέλουν να είναι πιο θετικοί, αλλά τα χλιαρά δεδομένα και η χαμηλών τόνων ρητορική εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής τούς συγκρατούν», δήλωσε ο Tamas Varga από τον πετρελαϊκό broker PVM.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, τον ΙΕΑ και τον OPEC για το 2024 κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν και και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2025.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή στο πετρελαϊκό κοίτασμα Sharara της Λιβύης ξεκίνησε εκ νέου την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της βορειοαφρικανικής χώρας, NOC, αφού οι διαδηλωτές τερμάτισαν την καθιστική διαμαρτυρία που είχε προκαλέσει διακοπή στην παραγωγή από τις αρχές Ιανουαρίου.