Η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία εκσυγχρονισμού και επέκτασης του ισχυρού στόλου των παγοθραυστικών που κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή τοποθέτησης καρίνας για το έβδομο πυρηνικό παγοθραυστικό της σειράς Project 22220. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Baltic Shipyard στην Αγία Πετρούπολη και ο Πούτιν τόνισε ότι

το νέο σκάφος θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του μεγαλύτερου εμπορίου κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής. Το σκάφος θα ονομαστεί Λένινγκραντ, μια αλλαγή από το αρχικό προτεινόμενο όνομα Sakhalin. Γίνεται το δεύτερο παγοθραυστικό που αλλάζει το όνομά του από μια γεωγραφική τοποθεσία στην Αρκτική και αντ' αυτού φέρει το σοβιετικό όνομα μιας ρωσικής πόλης.

Η αλλαγή στην πολιτική ονοματοδοσίας ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο αφού ο Πούτιν ενέκρινε τη μετονομασία του Καμτσάτκα (το έκτο σκάφος της σειράς) σε Στάλινγκραντ, από τη σοβιετική ονομασία της πόλης Βόλγκογκραντ. Το όνομα είναι εξαιρετικά συμβολικό στη ρωσική πολιτική εικονογραφία: Το Στάλινγκραντ ήταν το σκηνικό της πιο θανατηφόρας μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδόν 500.000 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους εκεί μέσα σε πέντε μήνες μάχης.

Η πρόταση για την αλλαγή προήλθε από τον Κυβερνήτη του Βόλγκογκραντ Αντρέι Μποτσκάρεφ, ο οποίος την χαρακτήρισε «σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης της γενναιότητας των προστάτων του Στάλινγκραντ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», όπως αναφέρει η Ρωσία τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ομοίως, η ονομασία του νέου παγοθραυστικού Λένινγκραντ αντανακλά την ιστορία της Αγίας Πετρούπολης κατά τη σοβιετική εποχή. Η τελετή κατάθεσης καρίνας συνέπεσε με την 80ή επέτειο από το τέλος της ναζιστικής πολιορκίας του Λένινγκραντ, το προηγούμενο όνομα της πόλης από το 1924 έως το 1991.

Το πυρηνικό παγοθραυστικό Λένινγκραντ θα έχει μήκος 173 μέτρα με εκτόπισμα 33.540 τόνων. Η κύρια πηγή ενέργειας του θα είναι ένας αντιδραστήρας RITM-200 χωρητικότητας 60 Mwe.

Η Ρωσία ξεκίνησε το Project 22220 για να παρέχει μεγαλύτερη ικανότητα θραύσης πάγου για τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, η οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Πούτιν. Τρία πλοία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ άλλα τρία αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία έως το 2030.