Γερμανία: Καθυστερήσεις στις Συνδέσεις Δικτύου Θέτουν σε Ρίσκο τους Υπεράκτιους Στόχους

Γερμανία: Καθυστερήσεις στις Συνδέσεις Δικτύου Θέτουν σε Ρίσκο τους Υπεράκτιους Στόχους
energia.gr
Τρι, 30 Ιανουαρίου 2024 - 10:50

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Υπεράκτιων Αιολικών Υπεράκτιων (BWO) της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει ότι οι κωλυσιεργίες στην κατασκευή συνδέσεων δικτύου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα υπεράκτια αιολικά έργα έως και δύο χρόνια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BWO Stefan Thimm δήλωσε: «Η αρμόδια Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή και Υδρογραφική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα

υπάρξουν καθυστερήσεις έως και δύο ετών για πολλά συστήματα σύνδεσης υπεράκτιου δικτύου στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα. Αυτό καθιστά σαφές ότι οι στόχοι επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Και πρόσθεσε: «Είναι καλό που η κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τους νομικά συμφωνημένους στόχους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Αυτά τα μεγάλα έργα έχουν μεγάλους χρόνους παράδοσης. Γι' αυτό είναι καλό που μπορούμε να μιλάμε για πιθανά σημεία συμφόρησης με προειδοποίηση έξι ετών εκ των προτέρων.
«Η κατασκευή των συνδέσεων του δικτύου και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων πρέπει να είναι καλά συντονισμένη. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μεγάλων απωλειών. Η αλυσίδα εφοδιασμού χρειάζεται πλέον σήματα βιομηχανικής πολιτικής αξιοπιστίας και δέσμευσης ακόμη πιο επειγόντως».

«Με το «συστατικό του μετασχηματισμού», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό μέσο για τη χρήση των εσόδων από τις υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας για τη βιώσιμη συμβολή στη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας.

«Ωστόσο, τα έσοδα από το 2023 θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αγροτικών επιδοτήσεων. Στο μέλλον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα αξίας χρησιμοποιώντας πόρους βιομηχανικής πολιτικής.

«Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, από 800 δισ. ευρώ έως 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις είναι απαραίτητες μόνο για την εγκατάσταση των συστημάτων για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων. Επιπλέον, υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στη δημιουργία αξίας και στην απασχόληση μέσω της εταιρείας εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν και στη Γερμανία. Πρόκειται για τη δημιουργία των συνθηκών έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό προστιθέμενης αξίας στη Γερμανία», είπε ο Thimm.